Lesk a bída Čekání 1/5 (2010)

Zdeněk Šmíd. Četba na pokračování z románové kroniky vsi Warten neboli Čekání, ležící na česko-bavorském pomezí. Rozhlasová úprava Pavel Gotthard. Redaktor Jan Sulovský. Technická spolupráce Zdeněk Prchlík. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Čte Luděk Eliáš.

Nastudoval ČRo Olomouc  v roce 2010. Premiéra 15. – 18. 6. 2010  (ČRo 2 Praha).

Pozn.: Warten byla malá obec v pohraničí, obývaná česko-německými usedlíky. Tito dobří mužové a ženy si hvízdali a lopotili se na polích, dokud je na konci války nepostříleli postupující armády osvoboditelů. Ve zdech wartenských domů se pak dlouho jen proháněl vítr, dokud tam znovu nepřitáhli Češi toužící po lepší budoucnosti. Přejmenovali ves na české Čekání a začali psát kroniku své staronové obce.

Pětidílná rozhlasová adaptace stejnojmenné povídkové knížky Zdeňka Šmída nás provede historií Čekání, od jeho tragického pádu na konci války, přes éru komunismu, až po dnešní dny evropské kosmopolity. Autor si u svých čtenářů získal popularitu především svým osobitým humoristickým stylem a schopností mile a zábavně a nevšedně hovořit o všedních věcech.

V Lesku a bídě Čekání se ale krom humoristických epizod ze života zapadlé pohraniční vsi potkáme i s hořkými příběhy o loučení, zradách a lidské malosti. Četbu na pokračování s hercem Luďkem Eliášem natočil režisér Michal Bureš v Českém rozhlase Olomouc, který ji v premiéře odvysílá v cyklu Setkání s literaturou vždy v sobotu od 28. dubna do 26. května 2012 od 18,04 hodin. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)