Můj labyrint světa 1/5 (2006)

Josef Charvát. Četbu na pokračování ze vzpomínkové knihy lékaře připravila Olga Běhounková. Režie Vladimír Gromov.

Účinkuje Petr Pelzer.

Natočeno 2006. Repríza 13. – 17. 10. 2016 (ČRo Plus, 23:33 h.; 5 x 30 min.) v cyklu Radiokniha.

Lit.: anonym: Josef Charvát: Můj labyrint světa – 14. října. In web ČRo, říjen 2011 (anotace). – Cit.: „Léčba nesmí nemocnému způsobovat větší problémy, než pro které byla zavedena.“ Tak zní jeden z nejčastěji citovaných výroků profesora Josefa Charváta.

Tento lékař je považován za zakladatele české endokrinologie a za autora původní koncepce o vztazích mezi hormony a centrální nervovou soustavou.

Kromě jeho úctyhodné odborné práce, při níž se mimo jiné věnoval i vlivu stresu na zdraví, dále imunologii, genetice a vzdělávání lékařů, měl i zajímavý osobní život.

Ve svých vzpomínkách nazvaných Můj labyrint světa, které pro rozhlas v roce 2006 připravila Olga Běhounková, upozorňuje na své zkušenosti z chudého dětství, na prožitky z první i druhé světové války, i na setkání se svými významnými lékařskými předchůdci a kolegy. Jednu kapitolu věnuje také politice, protože mimo jiné pracoval ve službách OSN a jako lékař pomáhal mnoha předním osobnostem našeho společenského života, ošetřoval i Edvarda Beneše či Klementa Gottwalda.

Profesor Charvát byl také literárně činný, psal medicínsko – humoristicky zaměřené populární knihy a též i filosofická díla; své vzpomínky dokázal poutavě zaznamenat.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)