Odmocnina z „l“ (2010?)

Ludvík Vaculík. Fejetony z let 1967 a 1968 v autorské interpretaci. Vybrala, pro rozhlas upravila a spoluúčinkuje Alena Zemančíková.  Režie Jaroslav Kodeš.

Natočeno 2010 (?). Premiéra (?) 20. 8. 2010 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 118 min.) v cyklu Pokračování za pět minut. Repríza 19. 8. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Pokračování za pět minut; 15. 8. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Pokračování za pět minut.

 Lit.: anonym: Ludvík Vaculík: Odmocnina z „l“. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2010 (článek). – Cit.: Podzim roku 1967 byl prosycen atmosférou IV. sjezdu Československých spisovatelů, na jehož veřejném fóru byly zřetelně a kriticky zformulovány výhrady proti dosavadnímu režimu prezidenta Antonína Novotného. Zazněla zde řada proslovů zkomponovaných jako břitké eseje, jeden z nejkritičtějších byl projev Ludvíka Vaculíka, tehdy redaktora Literárních novin a autora románu Sekyra. Po sjezdu, který demonstrativně opustil tajemník ÚV KSČ Hendrych, byly Literárky zakázány (začaly ale vycházet pod názvem Literární listy) a Ludvík Vaculík vlastně také. Tehdy začal psát do Divadelních a filmových novin fejetony pod značkou Odmocnina z l, která ve své grafické podobě skrývala i monogram LV….

Fejetony o televizi a filmu, ale i politických poměrech, které psal čtyřicetiletý autor na vrcholu tvůrčích sil, v tom podstatném platí dodnes, ačkoliv poměry se změnily k nepoznání. Svědčí o tom, že podstatné zásady duševního života člověka nejsou na vnějších okolnostech tolik závislé.
Vaculíkovy fejetony po značkou Odnocnina z l byly pod jeho jménem publikovány až po roce 1989, v úplnosti až v roce 2010 v knize Tisíce slov, která obsahuje výběr z jeho publicistiky. Pro posluchače rozhlasu bude, jak věříme, zážitkem i způsob, jakým své texty čte spisovatel dnes, v době, kdy jeho věk dovršil dvojnásobek věku, v němž je psal.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)