Na dvoře vévodském 1/14 (1997)

Alois Jirásek. Četbu na pokračování z klasického románu české literatury připravil Jaroslav Pour. Režie Petr Adler.

Účinkují Miloš Hlavica, Růžena Merunková, Jiří Hálek, Zuzana Šavrdová, Karel Urbánek, Radovan Lukavský, Pavel Pípal, Ivan Řezáč, Valérie Zawadská, Radek Brzobohatý a Dana Černá.

Připravil Český rozhlas v roce 1997 (14 x 30 min.).

Pozn.: Na náchodský zámek přijíždí vévoda Petr Kuronský s manželkou Annou Karolinou Dorotou a dcerami: Marií, Kateřinou, Johanou a Dorou. Učitelem princezen je jistý Arnoldi. Pro svoje vystupování a svůj vzhled je oblíbený, zvláště u vévodkyně a Johany, která je do něj zamilovaná. Arnoldi je ale ve skutečnosti vychytralý podvodník toužící po moci a bohatství.

V novele Na dvoře vévodském zpracovává Alois Jirásek období na konci 18. a na začátku 19. století, kdy se panství ujímá rod, jenž později významně zasáhne do evropských událostí v době napoleonských válek . Vévodovu dceru Kateřinu Vilemínu vévodkyni Zaháňskou známe z Babičky Boženy Němcové, kde ovšem, jako ostatně ani u Aloise Jiráska, nejde o politiku. Jiráskův příběh se více než k evropskému panstvu, shodou okolností usazenému ve východních Čechách, přiklání k drobnému lidu z autorova rodného kraje.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)