Veselí občané sichemští 1/7 (1957)

Ernest Claes. Četba na pokračování o veselých i pohnutých historkách rozpustilého kluka Bělohřívka. Kapitoly o dětech (ale ne pro děti) připravil a v roce 1957 natočil režisér Jiří Horčička. Přeložila Lída Faltová. Účinkuje Karel Höger.

Natočeno 1957. 7 dílů (25, 29, 31, 26, 29, 28 a 29 min.).

Pozn.: Jiné prameny uvádějí rok 1958.

Lit.: (IC), Mladá fronta 22. 8. 1969 (recenze). – Cit.: Högerův přednes se vymyká obvyklé představě o kvalitním čtení, poněvadž Bělohřívkovým osudům propůjčil nejen svůj hlas, ale i duši. Umělcova důvěrná znalost moravského nářečí (do něhož jsou dialogy přeloženy) a Horčičkova režijní koncepce (včetně úprav v textu knihy, například posun z ich-formy na formu důsledně vypravěčskou), se skloubily, aby společným úsilím připravily posluchačům velice dokonalou, harmonicky vyváženou a mile bezprostřední „četbu na pokračování“.

Högerová, Eva: Faustovské srdce Karla Högera – Z dochovaného archívu K. Högera, dobových dokumentů a vzpomínek současníků. Praha : Mladá fronta, 1994 (reakce posluchače). – Cit.: Poslouchal jsem Vás každou sobotu při čtení Bělohřívka. Velmi se mi líbil a chtěl bych ho zase slyšet. Velmi jsem se smál při všech Bělohřívkových příhodách. Líbilo se mi, jak hezky jste to četl. Až budu větší, přijedu se na Vás podívat do Národního divadla. Přeji Vám mnoho zdraví.
(I. Řehák, žák 2. třídy, K. Högerovi, Gottwaldov 28. 2. 1958)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Padesát let se pídím po knize Veselí občané sichémští,jsem šťastný,že je PC,NET a že jsem si to našel,protože Bělohřívek Karla Hogera mi zní v uších celou tu dobu(mám 65 let),je to jako včera.Bělohřívku chlapče slyšíš……

Přiznám se , že jsem se po Bělohřívkovi nijak nepídil , ale páně Hegerův přednes mi zní dodnes v uších . Ve škole nám zakazovali “ mlovit hanácke “ a pan Heger mlovil tak krásně po našim , že myšlenka , sehnat tu četbu byla , byť zasutá,
pořád v hlavě .Jak píše můj předřečník , dík INTERNETE !!!
I vím , kde tu knihu hledat . Už se těším .

Bylo by pro mě zajímavé získat nahrávku Hogerova vyprávění. Pamatuji si ho, jako malý kluk, poslechem rádia v Liberci. Ohromilo mě Bělohřívkovo “ne-é!”.
Jestli někdo víte, jak nahrávku získat, prosím radu na richardbazant@gmail.com
Dík!

Dobrý den, prosím pěkně, je možnost získat k poslechu nahrávku: Veselí občané sichemští 1/7 (1957).
Děkuji

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)