Útěky – Lída Baarová 1/5 (2011)

Josef Škvorecký – Lída Baarová. Četba na pokračování z memoárů slavné české herečky Lídy Baarové (1914 – 2000), které v roce 1983 sepsala v rakouském Salzburgu. Pro rozhlas upravila Ivana Pustějovská. Hudba Richard Mlynář, na klavír hraje autor. Zvukový mistr Roman Špála a Jiří Vavrda. Natáčecí technik Daniela Sochorová. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Redaktor Jiří Hubička. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Zdenka Procházková – Hartmann.

Natočeno v ČRo Olomouc 10. 1. – 16. 1. 2011. Premiéra prvního dílu 28. 2. 2011 (ČRo 2 Praha, 22:05 – 22:30 h.). Repríza 1. dílu 14. 4. 2017 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha; 27. – 31. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:30 h).

Pozn.: Režisér M. Bureš inscenoval text Útěků také na divadle (2012). – Cit.: Příběh herečky Lídy Baarové (1914 – 2000) napsaný podle jejích memoárů, které v polovině 80. let vydal Josef Škvorecký, inscenuje v těchto dnech na jevišti Slezského divadla v Opavě rozhlasový a občasný divadelní režisér Michal Bureš, který do hlavních rolí obsadil Sabinu Muchovou, Martina Valoucha a Michala Stalmacha. Spoluautorkou scénáře je Jitka Škápíková, scénografie se ujala Sylva Marková a hudbu složil Richard Mlynář. Premiéra Útěků Lídy Baarové se odehraje v neděli 20. května od 19 hodin, první repríza je o dva dny později. (anotace)

Lit.: -ipu- (Pustějovská, Ivana): Škvoreckého Útěky v rozhlasové premiéře. Český rozhlas Olomouc, leden 2011 (sleeve-note). – Cit.: Český rozhlas Olomouc dokončil v těchto dnech natáčení pětidílné četby ze vzpomínek herečky Lídy Baarové. Je to vůbec poprvé, co se vzpomínky této umělkyně dostanou k rozhlasovým posluchačům.
Lída Baarová patří mezi nejslavněji české herečky všech dob. Spolu s Adinou Mandlovou, Hugo Haasem, Oldřichem Novým a mnoha dalšími herci, se stala symbolem českých filmů vzniklých mezi válkami za protektorátu. Mnohé černobílé komedie dodneška vysílají tuzemské televize a tak obraz představitelů té doby zůstal zakonzervovaný. Jakoby to stále byli ti vtipní společníci a šarmantní dámy bez jakýchkoli starostí. Osud těchto herců ale zdaleka tak černobílý nebyl. Byli generací, která se musela vyrovnat s okupací a později i s komunistickým převratem. Každý se přitom s dějinami srovnával po svém. Zajímavě si osud zahrál právě s Lídou Baarovou, herečkou, která až do konce svých dnů musela spolknout dovětek – milenka  Hitlerova ministra Goebbelse.
Proč se jí zalíbil právě tento neatraktivní muž, jak se natáčelo před válkou v Německu, cítila se být nacistkou a jak zvládla poúunorový převrat, to vše jsou otázky, na které sama Baarová často hledala odpovědi. Na některé je našla, na jiné sotva. Její otevřenou zpověď zachytil v knize Útěky spisovatel  Josef Škvorecký. Knížku vydal ve svém torontském nakladatelství na počátku 80. let minulého století. Český rozhlas Olomouc nyní natočil z této knihy pětidílnou četbu na pokračování. Pro rozhlas text připravila Ivana Pustějovská, dramaturgie a režie se ujal Michal Bureš, který angažoval herečku spolupracující převážně s rozhlasem německým a rakouským – paní Zdenku Procházkovou-Hartmann. „Paní Zdenka je dáma, která značnou část svého života prožila v Rakousku a Německu, a tak českému publiku méně známa. Přitom se jedná vyzrálou herečku, která svým projevem dokáže evokovat nejen dobu první republiky, tedy období v životě Lídy Baarové velmi významné, ale i následné dramatické okamžiky, které hrdinka naší četby prožila po válce,“ vysvětluje režisér Michal Bureš. Útěky Lídy Baarové si budou moci posluchači naladit ve vysílání ČRo2-Praha od 28. února 2011 vždy ve 22,05 hodin.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)