Čekání na Lina 1/10 (2011)

Cha Ťin. Četba na pokračování ze stejnojmenného románu amerického spisovatele čínského původu. Překlad Petr Mikeš. Připravila Dagmar Oravová.  Režie Aleš Vrzák.

Účinkuje Lukáš Hlavica.

Natočeno 2011. Premiéra prvního dílu 22. 9. 2011 (28 min.).

Lit.: Oravová, Dagmar: Četba na pokračování z románu Čekání na Lina. In web ČRo, září 2011 (článek + ukázka z 6. části). – Cit.: Čekání na Lina – román Cha Ťina, čínského autora žijícího v Americe, podává svědectví o životě na severovýchodě Číny, kde se ocitáme na rozhraní dvou světů. Jeden tvoří venkov, druhý představuje provinční město. Tady se ve vojenské nemocnici lékař Lin Kchung setkává s přitažlivou zdravotní sestrou. Rázem proti sobě stojí tradiční svět (reprezentovaný Linovou manželkou, prostou a věrnou venkovankou) a moderní svět, dilema čínské socialistické společnosti, která nedává jednotlivci příliš svobody. A to je moment, kdy začíná ono čekání. Čekání na změnu, na lásku, na život…

Cha Ťin (1956) dětství a mládí prožil na severovýchodě Číny. Ve čtrnácti letech vstoupil do Lidově osvobozenecké armády, kde rodiče pracovali jako lékaři. Když z armády odešel, studovat nemohl, protože univerzity byly během Kulturní revoluce zavřené. Pracoval tedy dočasně jako telegrafista na železnici. Po znovuotevření vstoupil na univerzitu do Charbinu, kde studoval angličtinu. V roce 1985 využil možnosti doktorandského studia v USA. Po tragických událostech na náměstí Tchien-an-men v Pekingu v roce 1989 se rozhodl ve Spojených státech zůstat.

Snažil se postupně více a více pronikat do anglického jazyka a překonat tak těžkosti imigranta. Živil se, jak se dalo – jako poslíček, noční hlídač, a přitom psal. Už v roce 1990 vydává sbírku Between Silences: A Voice from China (Mezi tichem a tichem: Hlas z Číny). Debut byl úspěšný. V roce 1993 autora přijali na atlantskou univerzitu jako lektora tvůrčího psaní. Začal publikovat povídky. A za první sbírku próz dostal v roce 1996 Hemingwayovu cenu, následně novelu In the Pond (V rybníku) vybrali čtenáři Herald Tribune jako nejlepší knihu roku 1998. Poté přišlo Waiting (Čekání na Lina).. Román získal v roce 1999 prestižní National Book Award a o rok později obdržel Cha Ťin Faulknerovu cenu za literaturu.

Jedním z důvodů úspěchu knihy je fakt, že se autorovi podařilo zachytit zážitky ze severovýchodu Číny zdánlivě prostým, ale propracovaným stylem s důrazem na detaily. Jsme svědky líčení života na venkově, kde se odjakživa žilo v sepětí s půdou, základ tvořila široká rodina a staré zvyky. V jednotvárném okresním městě se zase seznamujeme s chodem vojenské nemocnice. Tady se lékař Lin Kchung setkává s přitažlivou zdravotní sestrou Man-nou Wu a rázem se ocitá na rozhraní dvou světů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)