Hovory s Aničkou 1/5 (2011?)

Viktor Fischl. Četba na pokračování ze stejnojmenné knihy. Připravila Hana Soukupová. Režie Luboš Koníř.

Účinkuje Táňa Fischerová (1-5) a Jiří Šesták (1).

Připravil Český rozhlas v roce 2011? (5 x 25 min.). Premiéra (?) 1. dílu 31. 10. 2011. Repríza 1. dílu 5. 12. 2021 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Lit.: Sokupová, Hana: Od 31. října čteme z knihy Viktora Fischla Hovory s Aničkou. In web ČRo 31. 10. 2011 (anotace). – Cit.: Mnoho let nosil spisovatel Viktor Fischl v hlavě myšlenku zaznamenat vzpomínky Anny Langerové. „Františkova Anička,“ tedy manželka dramatika a prozaika Františka Langera, přežila svého muže o bezmála 35 roků.

Až do vysokého věku si zachovala smysl pro humor, dobrou paměť a chuť vyprávět. Fischl si její vzpomínky zapisoval od počátku 90. let minulého století, kdy se zase mohl vracet domů z Izraele, a rukopis dokončil až po její smrti.

Anička mu vyprávěla o svém dětství v Lounech, kde žilo mnoho asimilovaných Židů a kde čas od času vypukly antisemitské nepokoje, jejichž obětí se málem stali i její příbuzní. Vzpomínala na svůj pobyt v Paříži, známé umělce, které tam poznala, i na svou práci modistky. Anička byla totiž vynikající kloboučnicí a její originální výrobky nosily dámy v Paříži i v Londýně.

V Paříži se také seznámila s Františkem Langerem a po pádu Francie za ním odešla do Anglie. Vzali se brzy po válce a prožili spolu krásné manželství plné lásky a radosti, a to i přesto, že je čekaly těžké roky. František Langer se stal totiž po tzv. Vítězném únoru pro svou legionářskou minulost a spojení s intelektuální elitou první republiky nežádoucí osobou. Jeho dvě děti skončily ve vězení, jeho hry se nehrály a knihy nevycházely. Muselo uplynout mnoho let, než se čeští čtenáři dočkali Langerových sebraných spisů. Za velkorysým projektem stála v polistopadové době opět „Františkova Anička“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)