Byla jsem ženou Leoše Janáčka 1/5 (2011)

Marie Trkanová. Četba na pokračování. Pro rozhlas upravila Lenka Brodecká. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Milena Steinmasslová.

Natočeno 2011. Premiéra 21. – 25. 11. 2011.

Lit.:  anonym: M. Trkanová, Z. Janáčková: Byla jsem ženou Leoše Janáčka – 21. listopadu. In web ČRo, listopad 2011 (článek). – Cit.:  Když bylo Zdence Schulzové 12 let, dostala fenomenálního učitele klavíru, tehdy 23letého Leoše Janáčka. O čtyři roky později si učitel vedl svou žačku k oltáři starobrněnského chrámu. Začalo manželství, které mělo trvat 47 let.

V době, kdy byla paní Zdenka Janáčková pět let vdovou, rozhodla se vyprávět svůj příběh mladé rodinné přítelkyni. Ona přítelkyně, publicistka Marie Trkanová, její nesouvislé vzpomínky zaznamenávala a posléze redigovala. Paměti se jí podařilo dokončit a po smrti paní Janáčkové zanesla jejich strojopis profesoru Vladimíru Helfertovi, přednímu znalci skladatelovy tvorby.

Profesor Helfert dílo prostudoval a usoudil, že bude nejlépe uschovat je v trezoru. Marie Trkanová přitažlivou látku později zužitkovala alespoň v knize „U Janáčků“ (1959), ve které změnila osobu vypravěčky: namísto paní Janáčkové svědčí o rodinných poměrech dlouholetá služebná v rodině Janáčkových, Marie Stejskalová.

Teprve v roce 1998, přičiněním dědiček autorských práv Marie Trkanové, vyšly memoáry v původní podobě. (Shodou okolností se tentýž rok objevilo kritické vydání textu na britském knižním trhu pod titulem My Life with Janáček. The Memoirs of Zdenka Janáčková.)

Muzikologové přijali zveřejnění memoárů značně podrážděně. Na stránkách odborného tisku sklidily dědičky autorských práv kritiku za to, že dovolily publikovat dílo veřejnosti neurčené. Prakticky nelze zjistit, do jaké míry je původkyní popisů a úvah v knize paní Janáčková a do jaké míry jsou dílem interpretace a literárního umu spisovatelky Trkanové. Autorka sice v úvodu ke knize tvrdí, že její text byl paní Janáčkovou autorizován, ovšem pro toto její tvrzení neexistuje žádný doklad.

Příznivci memoárové Četby na pokračování jsou naštěstí zproštěni povinnosti kritického hodnocení díla. Mohou se jednoduše zaposlouchat do poutavého vyprávění a nechat se překvapovat příběhem nevšedního manželství, v němž téměř půl století setrvávali dva lidé, jejichž touhy a představy o životním štěstí se osudově míjely.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Prosím o laskavé sdělení, kde je možné si stáhnout všech 5 dílů. Neměla jsem možnost poslechnout si všechny a kniha v tištěné podobě je rozebraná. Předem děkuji.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)