Sbohem, můj krásný plameni 1/20 (2006)

Zdeněk Mahler. Četba na pokračování. Rozhlasová kompozice na motivy stejnojmenné knihy. Připravil Josef Veselý. Režie Zdeněk Kozák.

Účinkují Igor Bareš, Antonie Talacková a Jan Kolařík.

Nastudoval ČRo Brno. Premiéra 4. 12. 2006 (Praha, 22:00 h.; 22min.).

Lit.: anonym: Četba na pokračování: Zdeněk Mahler: Sbohem, můj krásný plameni (16/20) – 25.12. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2006 (článek). – Cit.: Kniha Zdeňka Mahlera „Sbohem, můj krásný plameni“ je pojmenována podle názvu jedné z árií Wolfganga Amadea Mozarta, kterou složil během svého druhého pobytu v Praze na Bertramce. Věnována byla Josefině Duškové a Mozart své dílo pojednal jako její vyprávění. Árie obsahovala vzpomínání, úvahy, líčení společných zážitků, i to, co se o něm dozvěděla.

Seriál, který má celkem 20 dílů, rozepisuje dějovou linku do tří hlasů, z nichž jeden patří Wolfgangu Amadeovi. Další dva, mužský a ženský, náleží průvodcům peripetiemi Mozartova života. Nedílnou součástí je i několik desítek ukázek z Mozartova díla, od dětských pokusů až po poslední skladbu, nedokončený Requiem.

Žil bez dvaapadesáti dní 36 let. Pouhých 13 463 dny. Což jsou 323 tisíce hodin. Za tu dobu složil 650 hudebních skladeb. Kdyby se jeho opusy hrály nepřetržitě, trvaly by 220 hodin, což by bylo víc než 9 dní a 9 nocí. Kdyby měli hudebníci denně 8 hodinovou pracovní dobu, hráli by jeho muziku celý měsíc.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)