Největší z pierotů 1/10 (1999)

František Kožík. Četba na pokračování z románu o slavném mimovi Jean-Baptistovi Gaspardu Deburauovi. Připravila Sabina Langerová. Režie Petr Adler.

Účinkuje Lukáš Hlavica.

Natočeno 1999. Premiéra 17. – 28. 5. 1999 (10 x 26 min). Repríza 1. dílu 19. 8. 2013 (ČRo 3 Vltava, 8:30 h) v cyklu Letní čtení.

Lit.: anonym: Největší z pierotů. In web ČRo, leden 2007 (anotace). – Cit.: František Kožík (1909-1997), český prozaik, dramatik, básník, publicista, překladatel a libretista. Narodil se v Uherském Brodě. Po maturitě (1927) vystudoval Právnickou fakultu (1931), dva roky pokračoval na Filosofické fakultě. V letech 1956-1974 byl rozhlasovým a filmovým dramaturgem. V rozsáhlé povídkové a románové tvorbě se zaměřil zejména na životopisný román. Podobné zaměření mají i prózy pro děti a mládež. Zemřel v Praze.

První vydání Kožíkova románu Největší z Pierotů vyšel v předvečer druhé světové války – v roce 1939. Autor jej v roce 1948 stylisticky upravoval a v roce 1954 přepracoval. Úvodem románu autor cituje epitaf, který je vytesán na Deburauově náhrobku: „Zde leží ten, který všechno řekl, ač nikdy nepromluvil“. Nejprve se seznamujeme s historickým pozadím okolností, které způsobily, že se Jean-Baptista Gaspard Deburau narodil v Kolíně v Čechách a posléze přinutily jeho rodinu vydat se zpět do Francie. Sledujeme i složité peripetie, při nichž se vysmívaný a v rodině pohybově nejméně nadaný outsider po mnoha letech putování a vystupování v podřadných úlohách stal předním sólistou pařížského divadla Funambules a miláčkem publika, ale i tragické odstíny a pohnuté události, jež hrdina byl nucen prožívat v osobním i dobově podmíněném společenském životě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)