Světla paměti 1/10 (2006)

Četba na pokračování. Zuzana Švabinská.  Připravila Hana Soukupová. Mistr zvuku Michal Kolář. Režie Jakub Doubrava.

Čte Taťjana Medvecká.

Nastudoval ČRo České Budějovice. Natočeno 2006. Premiéra prvního dílu 29. 1. 2007 (Praha, 22:05 – 22:45 min.; 20min.). Repríza 1. dílu 3. 12. 2017 (ČRo Plus, 23:33 h) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Osmá část popisuje vážný zdravotní stav autorčiny matky, manželky slavného malíře Maxe Švabinského. Uslyšíte ale také o mnoha významných osobnostech uměleckého a společenského života, se kterými se Zuzana Švabinská setkala.

(…) Zavedou nás /paměti/ do doby po roce 1948, kdy se k moci dostala komunistická strana. Uslyšíte také o důvodech, proč Max Švabinský, nevlastní otec autorky, namaloval portrét komunistického novináře Julia Fučíka.

Lit.: Blažejovská, Alena: Zuzana Švabinská: Světla paměti. In web ČRo Plus, 3. 12. 2017 (článek). – Cit.: V Radioknize si tentokrát budeme číst z knihy Zuzany Švabinské Světla paměti. Vzpomínky dcery malíře Rudolfa Vejrycha, kterou později adoptoval Max Švabinský, jsou nejen svědectvím o době, kterou autorka prožila ale také poutavým vyprávěním o neobyčejných lidských osudech.

Spolu s autorkou se vrátíme do dětství mezi dvěma ateliéry. Zavede nás do kulturního světa své doby a nahlédneme i do několika dramatických lidských osudů. Ve svém životě se totiž setkala s mnoha uměleckými osobnostmi.

V pozdějších dílech se s ní dostaneme také do Bratislavy, kde žila v době svého manželství s estetikem a filozofem Mirko Novákem. Zuzana Švabinská vzpomíná také na své první zaměstnání a konec třicátých let 20. století, stejně jako na těžké válečné doby v domácnosti Maxe Švabinského.

Desetidílnou četbu na pokračování připravila v roce 2006 Hana Soukupová v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu. V režii Jakuba Doubravy účinkuje Taťjana Medvecká.

Ta získala za interpretaci této četby prvenství v 11. ročníku ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)