Steve Jobs (2012)

Walter Issacson. Biografie významného amerického byznysmana.

Čte Martin Stránský.

Natočeno 2012. Vydal Práh a Audioteka.cz 29. 2. 2012 (3 CD mp3, cca 25 hod.).

Pozn.: Od 1. 10. 2012 vysíláno jako dvacetidílná četba na pokračování (ČRo 2 Praha, 10:30 – 11:00 h.).

Lit.: anonym: Audiokniha WALTER ISAACSON – STEVE JOBS. In web Audioteka.cz, únor 2012 (anotace). -  Cit.: Exkluzivně ke stažení do počítačů a mobilních telefonů v elektronické podobě na AUDIOTEKA.CZ 7 dní před oficiálním vydáním na CD! Na audioteka.cz dne 29. 2. 2012 od 12 hodin.

Životopis Steva Jobse autora Waltera Isaacsona vychází jako audiokniha. Nakladatelství Práh po velkém úspěchu stejnojmenného knižního životopisu připravilo vydání audio verze tohoto bestselleru. Audiokniha v podání Martina Stránského přesáhne délku 20 hodin.

Všichni obdivovatelé vizionáře Jobse, stejně jako milovníci Applu a moderních technologií, kteří nemají čas číst, si mohou nyní celé dílo poslechnout. Audioknihu namluvil zkušený herec, majitel jednoho z nejzajímavějších hlasů současné české scény a velký příznivec Applu Martin Stránský. Nahrávka vznikla a byla produkována ve studiích ADK-Prague a jejím vydavatelem je Práh s.r.o., stejně jako u tištěné knihy.

Knihy se na českém trhu prodalo od listopadu 2011 již téměř 35 000 výtisků. I přes 680 tiskových stran je namluvená v nezkrácené verzi. První týden od svého vydání bude audiokniha exkluzivně dostupná pouze na www.audioteka.cz nebo přes mobilní aplikace Audiotéky za cenu 299 Kč. Od 7. 3. 2012 pak bude nahrávka v prodeji také na pevných nosičích jako soubor 3CD MP3 za cenu 399 Kč.

Jediný oficiální životopis, na kterém se zakladatel a dlouholetý šéf společnosti Apple podílel, sepsal Walter Isaacson na základě více než čtyřiceti rozhovorů a interview, které vedl během dvou let nejen s ním, ale také s členy jeho rodiny, přáteli, kolegy i konkurenty. Je to velký příběh, velká pohádka této doby s tím smutným koncem, že Jobs se vydání svého životopisu nedočkal. Svůj statečný boj s těžkou nemocí, který je v knize rovněž zachycen, začátkem října 2011 prohrál. Ačkoliv Steve Jobs na knize spolupracoval, nesnažil se její tvorbu nijak kontrolovat či ovlivňovat. Kniha vyšla těsně po Jobsově smrti a ihned po svém vydání se zařadila mezi celosvětově nejprodávanější tituly.

Martin Stránský

Narodil se v Jihlavě. Jako syn herce a pozdějšího ředitele Horáckého divadla Miloše Stránského měl k divadlu blízko a také si v dětství několikrát zahrál. Po studiích na DAMU nastoupil do stálého angažmá v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kterému zůstal věrný. Zde také získal Cenu Vendelína Budila za roli Eddieho v inscenaci Millerova Pohledu z mostu. Díky této roli se dostal do širší nominace na Cenu Thálie. Na tuto cenu aspiroval také nominací za ztvárnění arogantního spisovatele Abela Znorka ve hře Enigmatické variace (Eric-Emmanuel Schmitt).

Je stálým hostem pražského Divadla pod Palmovkou. Na divadelních prknech byl mimo jiné Cyranem, Miláčkem, Valmontem, Jagem, Petrucciem, McMurphym v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Pravidelně se objevuje v televizních seriálech a celovečerních filmech. Pravidla lži, Anička s lískovými oříšky, Peklo s princeznou, Ulice, Kriminálka Anděl, Místo nahoře, Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě 2. Martin je jedním z nejlepších současných dabérů.

Je držitelem Ceny Františka Filipovského za nejlepší mužský výkon v dabingu a Ceny diváků za dabování titulní postavy doktora Gregoryho House v seriálu Dr. House. Určitě ho znáte jako hlas spousty dalších výrazných postav, třeba robot Bender z animované série Futurama. Před nedávnem exceloval v audioknize Muži, kteří nenávidí ženy od Stiega Larssona.

Lit.: anonym: Česká audiokniha Steve Jobs – fotografie z natáčení. In web Můj IPad, únor 2012 (tisková zpráva).

Martínek, Jan P.: O kreténech a géniích. In web Mít vše hotovo, 22. 11. 2012 (recenze). – Cit.: (…) Když si ji na Audiotéce stahuji, zjistím, že má úctyhodných jeden a půl gigabytu. Fíha, to bude chvilku trvat – jak ji stáhnout, tak si ji poslechnout. Jakmile je první krok dokončen, pustím se při jízdě ze Slovenska do Belgie do druhého. Před sebou mám gigantických dvacet šest hodin a dvacet čtyři minuty poslechu. Bomba.

Knihu namluvil Martin Stránský. Toho neznám. Zjišťuji, že nadaboval seriál, který v Česku běží pod názvem Dr. House. Tu a tam jsem kousek nějakého dílu zahlédl, ale v paměti mi z něj nic – tím spíš hlas (nejsem zrovna fanouškem dabingu) – neutkvělo. Googlím si Stránského a konstatuji, že ho znám z divadla. Divadlo mám rád. Takže mám rád i tohoto herce, jehož jeho iniciály spojují s mou čerstvou minulostí.

Dávám se do poslechu. Nejdřív nejsem zrovna nadšen. Připadá mi to celé možná až trochu příliš naléhavé. Za chvíli si ale zvyknu a nakonec mi Stránského projev ke knize sedí víc než má vlastní interní interpretace z doby, kdy jsem se knihu snažil přečíst sám. Dramatické odmlky, změna zabarvení hlasu v různých “rolích”, to všechno jen podporuje příběh Jobsova života, který je jedním slovem strhující. Pan Stránský obsah knihy dokáže podpořit vhodnou měrou osudovosti a ta jí dává mnohem hlubší, zásadnější, fatálnější rozměr.

Posluchači najednou připadá, jako by Steve podvědomě spěl k sebezničení a záhubě, jen aby vykompenzoval okolnosti, během nichž přišel na svět a získal adoptivní rodiče. Stejně jako když čtete deníky Pavla Juráčka – pro mě nejlepší text svého druhu, který jsem dlouho nemohl dočíst, jak moc na mne působil – získáváte jistotu, že to nemůže dobře dopadnout. A není to jen proto, že už předem víte, že hlavní hrdina umře. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)