Automobilové povídky 1/? (2012)

Petr Cincibuch. Pro rozhlas připravil Luboš Koníř. Hudba Michael Hornstein (3). Technická spolupráce Jiří Volf (1, 4), Roman Kamba (2, 3). Režie Luboš Koníř.

Účinkuje Jan Hušek (1), Jan Dvořák (2, 4), Martin Hruška (3).

Natočil ČRo České Budějovice v roce 2012. (1 díl cca 22 min.)

Obsah: 1. Toníku! Poetický baladický příběh Antonína Kalivody. – 2. Práce pro chlapa.  – Bílá hora. – 3. Byl to sen. – 4. Co zůstane. -

Pozn.: Básník a prozaik Petr Cincibuch se narodil v červnu 1943 v Praze. Po maturitě na tzv. jedenáctiletce v Praze–Vršovicích (1960) absolvoval dvouleté odborné učiliště spojů v Praze (1962) a po skončení vojenské služby pracoval jako spojový technik Městské telekomunikační správy Praha.
Od počátku spolupracoval s časopisem Divoké víno, v letech 1969–1971 byl i jeho odpovědným redaktorem. Později prošel řadou zaměstnání: řidič sanitky, topič, tiskový referent Filmových studií Barrandov, manažer i jako kaskadér Autorodea. Působil jako tiskový redaktor nakladatelství Avicenum, později jako redaktor v Literárním měsíčníku a Literární revui. V letech 1995–1998 vedl časopis Dotyk a od roku 2000 byl šéfredaktorem časopisu Sanquis, v současnosti vede redakci časopisu Medicína a umění. Jako básník debutoval v Divokém vínu (1964) a v Repertoáru malé scény (1965). Publikoval i v řadě dalších periodik. Od roku 1979 pravidelně spolupracoval s Československým rozhlasem (Knihovnička Zrcadla kultury) a v 80. letech s Československou televizí (poezie). Významné místo v Cincibuchově životě zaujímá automobilismus a historické automobily.

1. V první květnové „rozhlasové povídce“ nás za okamžik čeká poetický – baladický příběh hlavního hrdiny Antonína Kalivody. Napsal jej současný český autor Petr Cincibuch, který jej také zařadil do své půvabné povídkové antologie s názvem : „Automobilové povídky“. A právě automobilovým povídkám Petra Cincibucha se budeme věnovat i v dalších květnových nedělních podvečerech. K jejich poslechu vás zve autor a režisér rozhlasových povídek Luboš Koníř. Ale vraťme se k dnešnímu příběhu; má prostý název: „Toníku“ a přečte nám jej mladý člen činohry Jihočeského divadla – herec Jan Hušek.

2. V pořadí druhé květnové „rozhlasové povídce“ nás čeká hned dvojice příběhů. Napsal je současný český autor Petr Cincibuch, který je také zařadil do své půvabné povídkové antologie s názvem : „Automobilové povídky“. A právě automobilovým povídkám Petra Cincibucha se věnujeme v letošních květnových nedělních podvečerech. K jejich poslechu vás zve autor a režisér rozhlasových povídek Luboš Koníř. Ale vraťme se k dnešním dvěma příběhům; první se jmenuje „Práce pro chlapa“, druhý pak „Bílá hora“; a oba uslyšíme v podání herce Jana Dvořáka.

3. V pořadí třetí květnové „rozhlasové povídce“ se znovu podíváme do 80. let minulého století. Příběh napsal současný český autor Petr Cincibuch, který je také zařadil do své půvabné povídkové antologie s názvem : „Automobilové povídky“. Dnešní příběh se jmenuje „Byl to sen“.

4. V dnešní rozhlasové povídce nás za okamžik čeká příběh s názvem: CO ZŮSTANE. Napsal jej současný český autor Petr Cincibuch, který jej také zařadil do své půvabné povídkové antologie s názvem : „Auto – moto – velo – láska“; automobilovým povídkám Petra Cincibucha jsme se věnovali ve všech letošních květnových nedělních podvečerech. I k poslechu té dnešní, která nás mimochodem zavede do Spojených států 60. let – do rodiny českého emigranta Svatopluka Pulpana, vás zve autor a režisér rozhlasových povídek Luboš Koníř.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)