Vyměřování světa 1/12 (2009)

Daniel Kehlmann. Četba na pokračování ze stejnojmenného bestselleru německy píšícího spisovatele o odvážných výpravách po americkém kontinentu Alexandra von Humboldt a matematika a astronoma Carla Friedricha Gausse v nedozírných prostorách jeho mysli.  Z vlastního překladu připravil Tomáš Dimter. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Lukáš Hlavica.

Natočeno 2009. Premiéra 5. – 16. 5. 2009.

Pozn.: Daniel Kehlmann se roku 1975 narodil v Mnichově, ale od šesti let žije ve Vídni, kde také vystudoval germanistiku a filosofii. Studium zakončil magisterskou prací o pojmu vznešeného u Kanta: s postavou tohoto filosofa se v románu setkáme osobně.

Vyměřování světa z roku 2005, autorovo třetí publikované dílo, mu přineslo fenomenální úspěch. Této knihy se dosud prodalo bezmála dva miliony výtisků a práva byla prodána do 43 zemí. Román pojednává o osudech Alexandra von Humboldta a Carla Friedricha Gausse. Je to příběh o vzniku moderní vědy, o německé klasice a osvícenství. Přitom je zábavný, ironický k velkému věku německého ducha a plný hlubokého porozumění pro posedlost a vášeň. Jeho hrdiny jsou cestovatel a přírodovědec Alexandr von Humboldt a matematik Carl Friedrich Gauss, jejichž životní cesty i vědecké přístupy se diametrálně lišily, přestože pracovali je stejným cílům. Koncem 18. století se, dosud mladí, vydávají prozkoumat svět. Každý po svém. Alexandr von Humboldt podniká dobrodružnou cestu po Jižní Americe a myslí při tom stále na svou vlast, zatímco matematik a astronom Carl Friedrich Gauss nevytáhne paty z domu, ale putuje nedozírnými prostory svého nitra v touze objasnit podstatu světa. V roce 1828 se tito dva, již zestárlí, slavní a poněkud podivínští muži setkávají v Berlíně, v němž se už probouzí nová, romantická doba…

Daniel Kehlmann získal několik významných literárních ocenění, mimo jiné byl finalistou prestižní Německé knižní ceny a v roce 2007 obdržel respektovanou literární cenu časopisu WELT. Četbou jeho románu si připomínáme i dvojí výročí Alexandra von Homboldta, který se narodil 14. září 1769 v Berlíně a zemřel před 150 lety, 6. května 1859, rovněž v Berlíně. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)