Stříbrný vítr 1/12 (1977, 2019)

Mluvené slovo Fráňa Šrámek: Stříbrný vítrFráňa Šrámek. Četba na pokračování. Výběr a režie Josef Melč. Použitá hudba Josef Suk (Životem a snem, Nálady). Hudební spolupráce Václav Břešťák. Dramaturgie Dagmar Hubená.

Účinkuje Alfred Strejček.

Natočeno 1977. Premiéra 11. dílu 1. 7. 1977. Repríza 11. dílu 2. 7. 1982 (Vltava, 17:30 – 18:30 h.); 1. dílu 21. 6. 2021 (ČRo České Budějovice, 18:05 h.) v cyklu Podvečerní čtení.

Vydala Radiotéka v roce 2019 (MP3, CR.ES.2019.592; celková délka 5 hod. 44 min.).

Pozn.: Horoucí příslib krásy, štěstí, lásky a dobra – tím vším zní Jeníkovi Ratkinovi „stříbrný vítr“ jeho mládí? A zrovna tak naléhavě jako ústřednímu hrdinovi stejnojmenného románu Fráni Šrámka zněl nejen jeho současníkům, ale i nejméně dvěma pokolením českých čtenářů, pro něž se Stříbrný vítr stal generačním románem.  (anotace)

Lit.: Toušková, Martina: Fráňa Šrámek: Stříbrný vítr. Lyrický román o mládí a dospívání čte Alfréd Strejček. In web ČRo České Budějovice, 22. červen 2021 (článek). – Cit.: Autobiografický román, který ve volně poskládaných epizodách líčí dětství a mládí citlivého Jeníka Ratkina, poprvé vyšel v roce 1910. V definitivní verzi pak Stříbrný vítr vydalo nakladatelství František Borový o deset let později. (…)

Děj se odehrává v prostředí maloměsta za dob autorova mládí. Hlavní hrdina Jeník Ratkin vyrůstá v rodině, v níž vládne přísný, hrubý a bezcitný otec, povoláním soudce. Už od dětství byl Jeník velmi citlivý a také nepoddajný, což otce přivádělo k nepříčetnosti. Nakonec chlapcovu výchovu vzala do svých rukou matka.

Stříbrný vítr se zapsal do dějin české literatury a stal se knihou nejedné mladé generace. Titul románu se silnými autobiografickými rysy je také synonymem pro sny a ideály mládí.

Rozhlas zpracoval knihu v roce 1977 jako dvanáctidílnou četbu na pokračování v podání herce Alfréda Strejčka.(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)