Chyže pod horami 1/3 (1984)

Božena Němcová.
Připravil Jan Halas.
Čte Viola Zinková. Režie Josef Melč.

Natočeno 1984.

Pozn.: Božena Němcová (1820-1862), dívčím jménem Barbora Panklová se narodila se ve Vídni v poloněmecké rodině; otec byl Němec a matka Češka. Dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice, kde její rodiče byli sloužícími na panství kněžny Kateřiny Zaháňské. 0 výchovu malé Barunky a jejích sourozenců se starala především babička Magdaléna Novotná, prostá venkovská, žena s bohatými životními zkušenostmi, moudrá a shovívavá. Školní vzdělání Němcové bylo nepatrné, více získala v rodině panského úředníka v blízkých Chvalkovicích, odkud se vrátila téměř dospělá, nadšená, romantickou četbou. V 17 letech se podle matčiny vůle provdala za úředníka finanční stráže Josefa Němce. Tím jí brzy nastal život plný starostí, trampot a neštěstí. Němec byl člověk rázný, vlastenecky založený, ale pro svou a patnáct let mladší ženu nadmíru drsný. Němcová ho příliš myšlenkově převyšovala. Pro spory s nadřízenými byl Němec překládán z místa na místo a Němcová ho musela následovat. V roce 1842 se konečně dostala do Prahy, kde svým krásným zjevem a přirozenou inteligencí upoutala pozornost české kulturní vlastenecké společnosti.

Kromě Prahy, kde vlastně začala literárně tvořit, měl pro Němcovou velký význam pobyt na Chodsku v letech 1845-1848. Němcová zde chodila do chodských vesnic, sbírala pohádky a báchorky a vesničany národně uvědomovala. Na Chodsku také prožila první polovinu revolučního roku 1848. Poznala, že v tehdejší převratné době nejde jen o otázku politickou a národní, ale i sociální, jak o tom svědčí její článek Selská politika, otištěný v Sabinově České včele.

Také po roce 1848 se Němcové s rodinou stěhovala z místa na místo. Když však roku 1850 byl Němec přeložen do Uher, odmítla ho následovat a zůstala s dospívajícími dětmi v Praze. Tak započal druhý pobyt Němcové v Praze, do něhož spadají léta jejího největšího vzepětí, ale i léta nejkrutější bídy, kdy byla často nucena prosit velmi ponižujícím způsobem o podporu.

Povídka Chyže pod horami, které je také z tohoto období, je vedle slovenských pohádek a národopisných studií dalším příspěvkem Němcové k vzájemnému poznání a pochopení Čechů a Slováků.

Hlavní myšlenkou celého díla Boženy Němcové je víra v člověka, v lidstvo, a tato víra spojuje všechnu její tvorbu od pohádek až po Babičku. Němcová si přes všechna strádání a životní zklamání svou víru uchovala. Její díla vyjadřuji přesvědčení, že člověk je v zásadě dobrý a že dobro a spravedlnost nakonec vždy zvítězí. (web ČRo Olomouc, červenec 2007)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Redakce Dagmar Jaklová-Oravová.
(díl 30 min, celkem 1:30 hod.)
Někde je uváděn jako rok natočení 1985.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)