Pole a palisáda 1/5 (2012)

Miloš Urban. Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Hudební spolupráce Vladimír Franz. Technická spolupráce Marek Hoblík. Režie Peter Gábor.

Účinkuje Veronika Forejtová.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2012. Premiéra 1. – 5. 10. 2012 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 5 x 25 min.).
Lit.: Rohál, Robert: Peter Gábor režíruje rozhlasovou verzi novely Miloše Urbana Pole a palisáda. In web Novinky.cz, 28. 9. 2012 (článek). – Cit.: Ve studiu Českého rozhlasu Ostrava vznikla v minulých dnech nahrávka novely Miloše Urbana Pole a palisáda, kterou v příštím týdnu uvede ve svém vysílání Český rozhlas 2 Praha. Pětidílný cyklus režíroval Peter Gábor.

(…) Urbanova novela Pole a palisáda s podtitulem Mýtus o kněžně a sedlákovi, zaujala jak dramaturgyni Evu Lenartovou, tak režiséra Petera Gábora. Nová, ryze autorská verze pověsti o Libuši si z klasických předloh písemných i výtvarných, především z řeckých mýtů, vybírá ty prvky a motivy, jež slouží moderně vyprávěnému příběhu.

Miloš Urban látku neironizuje a nedělá si z ní legraci, přesto ji zbavuje vlasteneckého patosu a modeluje z ní portrét silné, cílevědomé ženy, která dokáže nastoupit cestu k moci a dokonce vládnout, a pak se svých výsad důvtipně vzdá, aby dosáhla pocitu svobody a štěstí.

Příběh je českým příspěvkem do mezinárodního projektu Mýty iniciovaného britským nakladatelstvím Canongate, do něhož se již zapojilo 35 zemí světa a v němž vycházejí moderně převypravované mýty od autorů z celého světa.

„Ve spolupráci s Evou Lenartovou jsem do role vypravěčky obsadil výbornou herečku Veroniku Forejtovou. Magický text o historii českého národa jsem umocnil hudbou mého častého spolupracovníka a vynikajícího hudebního skladatele Vladimíra Franze,“ uvedl režisér celého projektu Peter Gábor.

Nahrávací frekvence daly zabrat i Veronice Forejtové. I když je zkušenou divadelní herečkou, před rozhlasovým mikrofonem má veliký respekt. „Ten totiž odhalí sebemenší faleš. Je to krásný text, ale ukrutně těžký výrazově, gramaticky a dikčně,“ přiznává herečka.

„Historické dějiny tak zaznějí v současném jazyku, kterému nechybí expresivní výraz a obraznost. Působivost hereckého projevu paní Forejtové a démoničnost hudby Vladimíra Franze slibují, jak doufáme, silný zážitek,“ dodal režisér Peter Gábor k pětidílnému cyklu Pole a palisáda, kterou uvede Český rozhlas 2 Praha od pondělí 1. října do pátku 5. října. Začátek každého dílu je ve 22 hodin.
Lit.: anonym: Od 1. října čteme z knihy Miloše Urbana „Pole a palisáda“. In web ČRo, září 2012 (anotace). – Cit.: V roce 2006 vydalo nakladatelství Argo novelu Miloše Urbana „Pole a palisáda“ s podtitulem Mýtus o kněžně a sedlákovi.

Onou kněžnou je Libuše, sedlákem pochopitelně Přemysl. Urban známý příběh bere vážně, přesto jej zbavuje vlasteneckého patosu. Libuši dává podobu silné, cílevědomé ženy, která dokáže nastoupit cestu k moci a vládnout, která se ale svých výsad nakonec vzdává ve prospěch vlastní svobody a štěstí.

Novela, která ve fabuli sleduje pověst s téměř absolutní pietou, je výjimečná především překrásným ornamentálním jazykem, jehož prostřednictvím autor vzdává hold předkřesťanské době. Miloš Urban dává v textu značný prostor slovanskému božstvu i přírodní pohanské magii. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)