Memento mori 1/5 (2012)

Pavel Renčín. Četba na pokračování. Pro rozhlas připravil Ivan Němec. Režie Radim Nejedlý.

Účinkuje Vladimír Hauser.

Nastudoval ČRo Brno v roce 2012. Premiéra 8. – 12. 10. 2012  (5 x 22 min). Repríza 22. – 26. 2. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Ke stažení zde.

Pavel Renčín je současný český autor, jenž se ve své prozaické tvorbě soustředí na žánr fantastické literatury.

Pozn.: Příběh, který autor nazval Memento mori, se odehrává v Praze na počátku 15. století. Hrdinou této historické fantasie je Mikuláš z Kadaně, který byl podle posledních historických zkoumání skutečným tvůrcem staroměstského orloje. Sestrojil jej ve spolupráci s všestranně vzdělaným matematikem, astronomem a lékařem, jímž byl Jan Ondřejů, zvaný Šindel.

Ve vtipně nadlehčeném vyprávění se autor odklání od známé Jiráskovy pověsti o Mistru Hanušovi, i když s řadou detailů této legendy pracuje. V příběhu plném kouzel zvažuje i otázku, zda orloj je dílem božím nebo ďáblovým. (anotace)

Lit.: anonym: Pavel Renčín: Memento mori (1/5). In web ČRo 2 Praha, únor 2016 (článek). – Cit.: Příběh plný kouzel, jehož hrdinou je Mikuláš z Kadaně, podle posledních historických průzkumů skutečný tvůrce Staroměstského orloje. Byl orloj dílo boží nebo ďáblovo?

Pavel Renčín je současný český autor, jenž se ve své prozaické tvorbě soustředí na žánr fantastické literatury. Děj vás zavede do Prahy na počátku 15. století, kdy Mikuláš z Kadaně Staroměstský orloj sestrojil. A to ve spolupráci s všestranně vzdělaným matematikem, astronomem a lékařem Janem Ondřejů, zvaným Šindel.

Ve vtipně nadlehčeném vyprávění se odkloníme od známé Jiráskovy pověsti o Mistru Hanušovi, i když s řadou detailů této legendy autor pracuje. V příběhu plném kouzel zvažuje i otázku, kdo doopravdy je stvořitelem orloje.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)