Z nejkrásnějších pověstí Moravy a Slezska 1/5 (2012)

František Richard Jura (kniha Staré pověsti slezské), Oldřich Šuleř (Valašské pověsti), Taťána Polášková a Naděžda Lázničková (Nejkrásnější pověsti severní Moravy a Slezska).  Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Zvuk Hana Plecháčková. Režie Tomáš Jirman.

Účinkuje Stanislav Šárský.

Připravil Český rozhlas Ostrava v roce 2012 (5 x 30 min.). Premiéra 5. – 9. 11. 2012 v cyklu Četba na pokračování (ČRo 2 Praha, 22:00-22:30).

Obsah: 1. F. R. Jura:  Čantoria. – 2. F. R. Jura: Ondráš I. – 3. F. R. Jura: Ondráš II. – 4. F. R. Jura: Ondráš III. – 5. O. Šuleř: Radhošť.

Pozn.: Části 1 až 4 podle knihy Františka Richarda Jury Staré pověsti slezské. V pověsti o zbojníku Ondrášovi použila E. Lenártová citace z knihy Taťány Poláškové a Naděždy Lázničkové Nejkrásnější pověsti severní Moravy a Slezka. Část 5 podle Oldřicha Šuleře Zbojnické pohádky a pověsti z Valašska.

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Eva Lenartová: Z nejkrásnějších pověstí Moravy a Slezska. In web ČRo 5. 11. 2012 (anotace). – Cit.: Čantoryje, Lysá hora a Radhošť. Tři vysoké hory nás budou provázet pěti díly četby věnované nejkrásnějším pověstem Moravy a Slezska.

Eva Lenartová prošla celou hromadu knih. Ze zapomenuté sbírky Františka R. Jury Staré pověsti slezské vybrala vyprávění o čantoryjských rytířích a taky o Ondrášovi, zbojníkovi z Lysé hory. Z valašských pověstí sebraných a upravených Oldřichem Šuleřem zvolila ty, které se váží k Radhošti. Malinko koření přisypala i ze sbírkové knihy Nejkrásnější pověsti severní Moravy a Slezska Taťány Poláškové a Naděždy Lázničkové.

No, a když k tomu všemu přidáme podmanivý hlas herce Stanislava Šárského, jehož režijně vedl Tomáš Jirman, a ucho mistra zvuku Hany Plecháčkové, je jasné, že vzniklo čtení přesně pro ztichlý podzimní večer, do kterého voní horký čaj a v němž znovu začínáme věřit v kouzla, čáry a rytířské ctnosti a vnímat, co nám obvykle uniká, či na co jsme již zapomněli: „Tam pod horami, pod vysokými, k nebi co zvedly své témě, tam žije krása nevykreslená, nevyzpívaná, nezpodobená, krása té goralské země…“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)