Biblické apokryfy 1/9 (1999)

Viktor Fischl. Četba na pokračování z próz českoizraelského spisovatele. Připravil Jiří Červenka.  Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Hana Kofránková a Josef Červinka.

Natočeno 1999. Repríza 1. dílu 20. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Obsah: 1. Pravda o Kainu a Ábelovi (30 min.). -2. Když opadly vody (30 min.). -3. Manželství praotce Abraháma a Oběť Abrahámova (30 min.). -4. Noc u potoka (31 min.). -  5. Špatný konec paní Putifarové (30 min.). -6. Kdo opravdu vyvedl Židy z Egypta (28 min). – 7. Za všechno může Rut (29 min). -8. Neznámá Jeremiáda (30 min). -9. Apokryf o moudré Abišag (31 min).

Lit.: (jv) – Biblické apokryfy Viktora Fischla. In Týdeník Rozhlas 34/2007 (anotace). – Cit.: Viktor Fischl (v Izraeli přijal jméno Avigdor Dagan) se narodil 30. 6. 1912 v Hradci Králové. Vystudoval práva a sociologii na Karlově univerzitě v Praze. Spolupracoval s Židovskou stranou, v letech 1935 až1938 byl jejím parlamentním sekretářem, v téže době redigoval sionistický týdeník Židovské zprávy. Během druhé světové války působil v různých funkcích na ministerstvu zahraničních věcí československé exilové vlády v Londýně (byl blízkým přítelem a spolupracovníkem Jana Masaryka) a po válce na témže ministerstvu v Praze. Koncem roku 1949 se vystěhoval do Izraele a až do svého odchodu do důchodu působil v izraelských diplomatických službách. Byl prvním tajemníkem velvyslance v Japonsku a v Barmě a velvyslancem v Polsku, Jugoslávii, Norsku, Rakousku a u OSN v New Yorku. Od roku 1977 se věnoval výhradně literární tvorbě. Všechny jeho knihy vycházely česky pouze v exilových nakladatelstvích, v Čechách mohly být vydávány až po roce 1989.
Od počátku roku 1990 se Viktor Fischl několikrát vrátil do Československa nejen jako soukromá osoba, ale také jako člen diplomatické mise izraelského ministra zahraničí Arense, jejímž účelem bylo obnovit oficiální styky mezi oběma státy. Při jeho návštěvách se mu dostalo mnoha poct a vyznamenání. Zemřel 28. 5. 2006 v Jeruzalémě.
Viktor Fischl je znám jako autor řady básnických sbírek (literárně debutoval v roce 1933 sbírkou Jaro), knih uplatňujících žurnalistické tvůrčí postupy (Hovory s Janem Masarykem, Svědek téměř stoletý) i četných prozaických prací – většinu z nich připravila literární redakce Českého rozhlasu pro vysílání na stanicích Praha a Vltava, kde se u příležitosti autorových 90. narozenin vysílaly v cyklu Osudy rovněž jím přímo vyprávěné pětidílné Vzpomínky.
Viktor Fischl uplatnil v řadě svých próz buď jako základní tvůrčí princip, nebo jen jako vedlejší motivy či postupy „domýšlení známých příběhů“ z bible, antické mytologie i z děl klasické literatury. Jejich vlastní literární interpretaci pak provázel humorným nadhledem a odstupem. K principu, který poprvé zřetelněji a ve větším rozsahu použil ve sbírce Figarova zlatá svatba, se několikrát vrací i ve svých Biblických apokryfech, které jsou variacemi na příběhy ze Starého zákona. V devíti částech četby na pokračování zazní příběhy Pravda o Kainu a Abelovi, Když opadly vody, Manželství praotce Abrahama a Oběť, Noc u potoka, Špatný konec paní Putifarové, Kdo opravdu vyvedl Židy z Egypta, Za všechno může Rut a Babylonská věž, Neznámá Jeremiáda, Apokryf o moudré Abišag a Druhá paní Jobová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)