Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel 1/5 (2012)

Sylva Fischerová. Četba na pokračování. Zdánlivá zpráva z básnické cesty Spojenými státy na pouti k sobě. Pro rozhlas připravila Blanka Kostřicová. Režie Radim Nejedlý.

Účinkuje Petra Bučková.

Nastudoval ČRo Brno v roce 2012. Premiéra 10. – 14. 12. 2012 (ČRo 2 Praha, 22:00 – 22:31 h.; 30 min).

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: „Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel“. Přesvědčí nás o tom večerní četba. In web ČRo, prosinec 2012 (článek). – Cit.: Svůj pozoruhodný lyrický (ne)cestopis, který nabízí Dvojka od 10. do 14. prosince, vždy ve 22:00, označila básnířka a prozaička Sylva Fischerová jako prosimetrum, tedy text, jenž přechází plynule z prozaických do rytmizovaných pasáží a zase zpět. Útvar, který se objevuje poprvé v antické literatuře, je ovšem v podání autorky svrchovaně moderní, obrazivý a účinný.

Jakkoli tohle cestovní prosimetrum vychází z reálných autorčiných zážitků z cesty po americkém středozápadě, kam se autorka dostala jako účastnice Poetry reading tour, tedy turné čtení básní, má její kniha daleko širší záběr: je objevováním jednoty moderního světa, formovaného různými, ale přesto lidsky společně sdílenými zážitky. A tak v české vesničce v Cedar Rapids či mezi denverskými a newyorskými mrakodrapy či u ztracené benzinové pumpy kdesi na americkém středozápadu sledujeme příběh, v němž nechybí ani smrt a láska, ale jehož hlavním cílem je hledání podstat. Jednou z nich je vědomí jednoty světa, v němž kypí i zhasínají naše životy. (…)

Sylva Fischerová (* 5. listopadu 1963, Praha)
Básnířka, prozaička a klasická filoložka žila do svých 18 let v Olomouci. Je dcerou Josefa Ludvíka Fischera, významného představitele filosofického strukturalismu. Její nevlastní sestrou je spisovatelka Viola Fischerová.
Po maturitě na gymnáziu v Olomouci – Hejčíně studovala francouzštinu na jazykové škole v Brně. V letech 1983 – 1985 studovala na UK FF Praha, obor filozofie – fyzika. Roku 1985 přestoupila na obor klasická filologie (řečtina – latina). Studium oborů ukončila v r. 1991. O rok později začala pracovat v Ústavu řeckých a latinských studií UK, kde dosud působí.
Sylva Fischerová patřila k mladým autorům, kteří v 80. letech obtížně nacházeli publikační prostor pro svou neideologickou, existenciálně zaměřenou a trpce deziluzivní básnickou zpověď.
Debutovala roku 1985 v almanaších mladé poezie Zvláštní znamení a Klíčení. Literární, publicistické a odborné texty publikovala v Kmeni, Tvaru, Literárních novinách, Lidových novinách, Mladé frontě dnes, Hostu, Reflexích, Souvislostech, Revolver Revue, Listech, Filosofickém časopise, Rukopise aj.
Píše prózu (Pasáž, 2011), literaturu pro děti (Egbérie a Olténie, 2012), ale především poezii. Její prvotinou je sbírka Chvění závodních koní (1986).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)