Legionář a sněžná žena 1/5 (2012)

Dana Emingerová. Zábavné vyprávění o svérázném stoletém dědečkovi, sepsané jeho vnučkou. Pořad připravila Petra Hynčíková. Zvuková spolupráce Jiří Emil Silovský. Režie Miroslav Buriánek.

Účinkuje Jana Kubátová.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 2012. Premiéra 7. – 11. 1. 2013 (ČRo 2 Praha, 22:05 h.; 26 min).

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Dana Emingerová: Legionář a sněžná žena – 11. ledna. In web ČRo 2 Praha, leden 2013 (anotace + životopis). – Cit.: Dvojka nabízí v druhém týdnu roku 2013 zábavné vyprávění o svérázném 100letém dědečkovi, sepsané jeho vnučkou. Dědeček, bývalý legionář, byl neřízená střela, samorost, pro něhož nebylo nic nemožné.

Uznávaný vynálezce s mnoha patenty i spisovatel, jemuž nikdy nevydali ani řádku. Muž zatracený komunisty a později jako vědec – amatér omilostněný Lomonosovovou univerzitou. Dožil se 100 let a s posledními třemi spolužáky soutěžil aspoň o to, kdo koho přežije. (…)

Dana Emingerová
Novinářka a spisovatelka Dana Emingerová si získala profesionální jméno v dobách popularity časopisu Mladý svět reportážemi a zejména portrétními rozhovory se známými osobnostmi. Její interview s Václavem Havlem přetiskl i prestižní americký list New York Review of Books. Po roce 1989 sestavila v souboru Co dělají bývalí řadu rozhovorů s čelními politiky komunistické éry, které odhalovaly jejich povahu a způsob myšlení. Po stážích v zahraničních médiích se stala nezávislou publicistkou a přispívala do Mladé fronty Dnes, ale i dalších novin a časopisů. V příloze Ona Dnes vyšly i mnohé fejetony, použité v této knize. Jejím knižním debutem byl podíl na dokumentu o „zázračné“ rehabilitační sestře Ludmile Mojžíšové. Vydala knížku Dva životy, ve které zpovídá formou portrétního rozhovoru stařičkého diplomata, básníka a spisovatele Viktora Fischla. Napsala humorný román Táhne mi na dvě stě o svém stoletém dědečkovi – legionáři. V posledních letech pracovala jako manažerka komunikace u velkých polostátních firem, které jí byly inspirací k připravovanému satirickému souboru povídek Kravaťáci. Její poslední knížka Něžná tygřice dává s humorem, láskou i napětím nahlédnout do života maminky denně konfrontované s neodbytnými otázkami tří malých synků.
Zdroj: Nakladatelství Mladá fronta

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)