Brněnské metro 1/19 (2007)

Bogdan Trojak. Redakce a dramaturgie Alena Blažejovská. Hudba Tomáš Pergl. Zvuk Lukáš Dolejší. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Arnošt Goldflam, Tereza Bebarová, Jarmila Černocká.

Připravilo Brno. Natáčeno od listopadu 2007. Premiéra v rámci pořadu Zelný rynk od 5. 1. 2008 (19 x 15 min.). Repríza od 5. 1. 2019 v rámci pořadu Zelný rynk.

Lit.: Autor: Kočík, René: Aktuálně z Vinohradské. In Týdeník Rozhlas, 3/2008 (anotace). – Cit.: Nový devatenáctidílný rozhlasový seriál Brněnské metro je od 5. ledna součástí programu sobotního literárně-publicistického magazínu Českého rozhlasu Brno Zelný rynk. Podle stejnojmenné knihy básníka a prozaika Bogdana Trojaka jej pro rozhlas zpracoval a v brněnském rozhlase natočil režisér Dimitrij Dudík.

Z knihy svérázných příběhů z prostředí brněnské básnické „bohémy“devadesátých let 20. století čte Arnošt Goldflam. Dále účinkují Tereza Bebarová a někdejší hlasatelka brněnského rozhlasu Jarmila Černocká, jejíž hlas Brňané dobře znají z městské hromadné dopravy. Podobnou úlohu Černocká zastává i v Brněnském metru. Na přípravě seriálu spolupracovali redaktorka Alena Blažejovská, hudební skladatel TomášPergl a zvukový mistr Lukáš Dolejší.

Bogdan Trojak se ve svém povídkovém cyklu objevuje v podobě svého alter ega, poety Kojála,který zažívá nejrůznější bizarní příhody s kumpány z hospod a brněnského podzemí, ale i umělecké smetánky. A jak uvádí nakladatelská anotace, „i když jsou některé historky stěží uvěřitelné, víme, že skutečná realita byla mnohem horší“. Trojakova kniha tak specificky navazuje na román Hvězdy kvelbu Pavla Řezníčka, který je tvůrcem dnes zakořeněného mýtu brněnské „bohémy“.

Básník, překladatel z polštiny a publicista Bogdan Trojak se narodil v roce 1975 v Českém Těšíně. Až do svých sedmnácti let psal vetšinou polsky. Od poloviny devadesátých let působil ve vendryňském poetickém magazínu Weles, který založil spolu s básníkem Vojtěchem Kučerou. Do povědomí českých čtenářů vstoupil v roce 1998 sbírkou Pan Twardowski, za niž získal Ortenovu cenu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Repríza – opět v rámci Zelného rynku – od 5.1.2019

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)