Jarmilka 1/4 (2012, 2013)

Výsledek obrázku pro jarmilka kaiserBohumil Hrabal. Četba na pokračování z prózy českého spisovatele. Připravil Jiří Vondráček. Režie Aleš Vrzák.

Účinkuje Oldřich Kaiser.

Natočeno 2012. Premiéra 15. – 18. 3. 2013 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.; 30 min) v cyklu Rozhlasový rok – Česká próza. Repríza 13. – 16. 8. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Vydal Radioservis, září 2013 (2CD, celkem cca 110 min).

Pozn.: V Radioknize vám ode dneška nabídneme četbu novely Jarmilka, kterou v roce 1952 napsal Bohumil Hrabal. Popisuje působivý příběh svačinářky Jarmilky z kladenské Poldovky padesátých let minulého století, kde se tehdy setkávali dělníci z povolání, dělníci z donucení i vězni. Mezi nimi pracoval také Bohumil Hrabal. Dokázal tak napsat syrový příběh o hledání vnitřní svobody v totální nesvobodě. (anotace)

Lit.: Vondráček, Jiří: Psáno pro rozhlas a Česká próza. In web ČRo, leden 2013 (anotace). – Cit.: Dva projekty k 90. výročí zahájení vysílání Československého rozhlasu. – Tvůrčí skupina literatury a dramatu, dříve literární redakce, dlouhodobě spolupracuje s autory, kteří pro vysílání píší původní práce. Někteří významní současní spisovatelé však povídky běžně nepíší nebo jen příležitostně. Proto jsme na rok 2013, kdy si budeme připomínat 90 let od zahájení vysílání Československého rozhlasu, začali připravovat projekt řady původních a dosud nikdy nepublikovaných povídek současných českých autorů psaných pro Český rozhlas.

Záměrem je obohatit slovesné vysílání o originální a kvalitní prozaická díla a zároveň navázat nebo prohloubit dlouhodobou tvůrčí spolupráci s vynikajícími autory všech generací. Celkově se předpokládá uvedení 12 povídek v české premiéře. V prvních dvou čtvrtletích jubilejního roku uvedeme na stanici Český rozhlas – 3 Vltava povídky Anny Zonové, Jiřího Červenky, Emila Hakla, Petry Hůlové, Petra Payna a Dory Čechové. Dramaturgie Českého rozhlasu 3 – Vltava v uplynulých letech – v rámci co nejširší programové nabídky – kladla důraz vždy po dobu jednoho roku na některou národní kulturu.

V roce oslav 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání v Čechách se tento akcent logicky obrací ke kultuře a literatuře české. Tvůrčí skupina literatury a dramatu připravuje k tomuto jubileu projekt na zvaný Česká próza, který se bude realizovat v programovém cyklu četba na pokračování. V tomto projektu se budou střídat vždy po třech měsících dvě řady – první z nich nese označení 3 x z let šedesátých a druhá 3 x ze současnosti.

Literární redakce připravila pro vysílání v polistopadovém více než dvacetiletém období mnoho děl českých autorů z nejrůznějších dob historického vývoje. S velkou pozorností jsme se zaměřovali i na kvalitní tvorbu z 60. let, z doby, kdy se stále více prozaiků i básníků při psaní uvolňovalo z tuhé ideologické reglementace a literatura dosahovala – vedle jiných oblastí kultury – divadla, filmu, výtvarného umění – mimořádně vysoké úrovně. Z próz spisovatelů Karla Michala, Bohumila Hrabala, Jaroslava Putíka, Ladislava Fukse či Karola Sidona a Zdeny Salivarové jsme většinu nebo některé v četbách na pokračování uvedli.

Naštěstí přes naše úsilí zůstává ještě bohatství děl dosud nerealizovaných a nezmapovaných, z nichž při této příležitosti sestavujeme dramaturgii dvou řad nazvaných 3 x z let šedesátých.
V prvním čtvrtletí to jsou: Karel Michal: Krok stranou, Karol Sidon: Sen o mém otci, Bohumil Hrabal: Jarmilka. Ve třetím čtvrtletí: Jaroslav Putík: Zeď, Ladislav Fuks: Příběh kriminálního rady, Zdena Salivarová: Nebe, peklo, ráj. Základem výběru české prózy pro vysílání je vždy současná tvorba. V dnešní době vzniká záplava literárních děl, jak kvalitních, tak méně kvalitních.

Vzhledem k principům plánování a k délce přípravy literárních pořadů se nesoustřeďujeme na aktualitu, která je záležitostí publicistiky, nicméně naším záměrem je získávat a uvádět kvalitní novinky, které v literárním prostředí vznikají a vycházejí. Z nich pro vysílání v jubilejním roce 2013 sestavujeme dvě řady nazvané 3 x ze současnosti. Ve druhém čtvrtletí to jsou: Vladimír Binar: Číňanova pěna, Eliška Vlasáková: Byla jsem s našima na procházce, Jiří Hájíček: Rybí krev. Výběr současných próz pro poslední čtvrtletí roku 2013 není ještě definitivní. Měly by to být tři četby na pokračování z próz Jany Šrámkové, Jakuby Katalpy, či některé z připravovaných románů Magdalény Platzové, Markéty Pilátové nebo Anny Zonové.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)