Sviatok neviniatok 1/5 (Svátek neviňátek, 2012)

Alta Vášová. Četba na pokračování ze stejnojmenné knihy. Zvuk Peter Krajčovič. Hudbu vybral Juraj Vajó. Redakce a režie Hana Rodová.

Účinkují Kveta Stražanová, Boris Srník a Eva Cibulová Ryšánková.

Připravil Slovenský rozhlas pro Rozhlas a televíziu Slovenska v roce 2012 (5 x 30 min.). Premiéra (?) 15.-19. 4. 2013 v cyklu Čítanie na pokračovanie (SRo 3 Rádio Devín, 14:00-14:30). Repríza 11.-15. 5. 2015 (SRo 3 Rádio Devín); 28. 3- 1. 4. 2018 (Rádio Devín, 22:00 h).

Lit.: Kekeliaková, Monika  – Gažíková, Katarína: Dobrá literatúra je vykúpenie. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 26. 3. 2018 (článek). – Cit.: Tento týždeň nás to mnohých zavedie azda do veľmi pomaly sa prebúdzajúcej jarnej prírody, k našim najbližším na slávenie veľkonočných sviatkov. Iní zostaneme radšej sami so sebou, konečne s dobrou knihou, ktorú sme toľko odkladali, alebo si zapneme práve Rádio Litera, na ktoré budeme mať aj viac času. A my vás ani tento týždeň nesklameme. Budeme si čítať z knihy Alty Vášovej Sviatok neviniatok. V šiestich častiach sa pred nami rozkľukatí cesta Anny a Matúša. Posolstvo kríža a vzkriesenia nám originálne sprostredkuje majstrovstvo talianskeho spisovateľa Giovanni Papiniho. Nenechajte si ujsť jeho poviedku Šimon Cyrenejský, ako aj príbeh pokúšaného diabla či Judáša v Legendách umučenia. Na veľkonočné sviatky sa pozrieme očami matky-ženy a jej odrastených detí v rozhlasovej hre Eleny Antalovej Ešte bude Veľká noc. Prístup detí k matke je tu príznačný: všetky strasti a obete matky pokladajú za samozrejmosť, pokiaľ si v kritickej chvíli neuvedomia, že aj možnosti matky sú obmedzené konečnou hranicou jej bytia. Smrť matky bude praskať a podnecovať k zamysleniu aj v hre Antona Hykischa Praskanie. Neraz komplikované partnerské vzťahy na pozadí veľkonočného času odhalí krátky rozhlasový príbeh Oľgy Duhanovej pod názvom Veľkonočná šibačka. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše japonskej poetky Sačiko Jošihara v preklade Mily Haugovej, ale aj na poéziu Paula Claudela, Štefana Žáryho a Ľuboša Bendzáka. Nebude chýbať ani krátke pásmo jarných piesní a hier pod názvom Morena. A nezabudli sme ani na rozprávkový poklad pod názvom Kto nosí kominárom šťastie či poslucháčsky rozhlasový tip – hru Dušana Michalka Miesto. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)