Tata a jeho syn 1/5 (2013, 2018)

Arnošt Goldflam. Četba ze stejnojmenné knihy. Dramaturgie a pomocná režie Alena Blažejovská. Režie Arnošt Goldflam.

Čte Arnošt Goldflam.

Nastudovalo Brno v roce 2013. Premiéra 27. – 31. 5. 2013 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 5 x 25 min.) v cyklu Večerní čtení. Repríza 20. – 24. 11. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h). Repríza 1. dílu 5. 9. 2021 (ČRo Olomouc, 18:04 h.) v cyklu Počteníčko.

Vydala Radiotéka, duben 2018 (MP3).

Pozn.: ČRo odvysílal 3. a 4. díl v obráceném pořadí.

Pozn. 2: K 1000. vydání pořadu Zelný rynk byl na webu ČRo Brno zveřejněn tento cyklus na přání posluchačů – jako dárek k výročí ZR.

Obsah: 1. Tak to bylo – úplně přesně – 2. Tata lítá – 3. Hnůj – 4. Pomsta – 5. Jiné ženy.

Lit.: Vojtíšková, Zuzana (ve skutečnosti Alena Blažejovská): Arnošt Goldflam: Tata a jeho syn – 27. května. In web ČRo 2 Praha, květen 2013 (anotace). – Cit.: ČRo Dvojka nabízí v cyklu večerních Četeb na pokračování pětidílné čtení z povídkového cyklu známého dramatika, herce a spisovatele.

Protagonistou povídkového souboru je autorův otec: tata. Jsou zde zachycena zejména 50. a 60. léta minulého století, tehdejší Brno, atmosféra čerstvě instalovaného komunistického režimu a situace jedné židovské rodiny v tom všem.

Jak podotýká Jakub Grombíř v Kulturních novinách: „Malé rodinné dějiny vyprávěné na pozadí osudů židovského národa připomenou povídky Oty Pavla, ale Goldflam nesdílí jeho sklon k idealizaci až mytizaci a popisuje hlavně věci, které si lidé obvykle nechávají pro sebe.“

Lit.: Blažejovská, Alena: Arnošt Goldflam: Tata a jeho syn. In web ČRo Brno, 20. 8. 2015 (článek + odkazy k poslechu). – Cit.: Při příležitosti 1 000. vydání literárně-publicistického magazínu Zelný rynk máme pro vás dárek. Je jím nahrávka pětidílného autorského čtení z povídkového cyklu známého dramatika, režiséra, herce a spisovatele. Arnošt Godflam patřil ke spolupracovníkům Zelného rynku od jeho počátků v roce 1996. Redaktorka Alena Blažejovská s ním pak v roce 2013 natočila i tuto četbu.

Protagonistou povídkového souboru je autorův otec: tata. Jsou zde zachycena zejména padesátá a šedesátá léta minulého století, tehdejší Brno, atmosféra čerstvě instalovaného komunistického režimu a situace jedné židovské rodiny v tom všem.  

Jak podotkl Jakub Grombíř v Kulturních novinách: „Malé rodinné dějiny vyprávěné na pozadí osudů židovského národa připomenou povídky Oty Pavla, ale Goldflam nesdílí jeho sklon k idealizaci až mytizaci a popisuje hlavně věci, které si lidé obvykle nechávají pro sebe.“  

Arnošt Goldflam za režijní asistence Aleny Blažejovské načetl v brněnském rozhlasovém studiu pět volně na sebe navazujících textů. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)