Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel 1/10 (2013)

Jonas Jonasson. Četba na pokračování. Pro rozhlas z vlastního překladu připravil Zbyněk Černík. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Michal Pavlata.

Natočeno v roce 2013. Premiéra 1. dílu 19. 8. 2013 (ČRo 2 Praha, 22:05 h.; 26 min). Repríza 1. dílu 21. 12. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.;); 29. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Četba na Dvojce přinese čtenářský hit Jonase Jonassona. In web ČRo 2 Praha, srpen 2013 (článek). – Cit.: Jmenuje se „Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel“ a vysíláme ji po 14 večerů, tedy až do 30. srpna.

V den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho sté narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášeno pátrání, dostane se náhodou ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho „ukradl“, tak policisté.

Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Evropy a světa v průběhu 20. století. Jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky – od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla, Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena – a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události. Jak patrno, má přímo cimrmanovské rysy.  

Z knihy, která se ve světě stala čtenářským hitem, připravil desetidílnou četbu na pokračování překladatel Zbyněk Černík. (…)

Jonas Jonasson se narodil v roce 1961 ve Växsjö v jižním Švédsku. Po studiu švédštiny a španělštiny na Univerzitě v Göteborgu pracoval jako novinář pro večerník Expressen a deník Smålandsposten. Později byl činný jako mediální konzultant a založil vlastní poradenskou firmu. Byl také producentem švédské televize TV4. Po 20 letech ve světě médií svou firmu prodal a přestěhoval se do švýcarského kantonu Ticino, kde se začal věnovat psaní.

V současnosti žije spolu se svým synem, kočkou a kuřaty na ostrově Gotland v Baltském moři a dopisuje svou druhou knihu. Mezi jeho nejoblíbenější spisovatele patří Jaroslav Hašek a Milan Kundera.
zdroj: jonasson.cz

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)