Paní komisarka 1/10 (1971)

Jindřich Šimon Baar. Připravila Jana Štefánková a Dagmar Jaklová-Oravová. Režie Alena Adamcová.

Čte Luděk Munzar.

Natočeno 1971. Premiéra 1. dílu 8. 12. 1971 (Třetí program, 11:00 – 11:30 h.), 5. dílu 13. 12. 1971 (Třetí program, 11:00 – 11:30 h.). Obnovená premiéra 6. – 17. 6. 2022 (ČRo České Budějovice, 18:04 h.) v cyklu Podvečerní čtení.

Lit.: Toušková, Martina: Jindřich Šimon Baar: Paní komisarka. Život na chodském venkově v polovině 19. století. In web ČRo České Budějovice, 17. červen 2022 (článek). – Cit.: První díl Baarovy chodské trilogie přenese do městečka Klenčí pod Čerchovem v předvečer revolučního roku 1848. V této době žila na Chodsku, nejdříve v Domažlicích a pak ve Všerubech, i „paní komisarka“, tedy spisovatelka Božena Němcová, která do západních Čech následovala svého muže Josefa Němce, komisaře finanční stráže.

Druhou známou reálnou postavou, která se v románu objevuje, je Jakub Faster, vlastenecký kněz z Klenčí. On učil venkovské děti češtině, hrál s nimi divadlo, muzicíroval. „Mladá, sličná panička“ pravidelně navštěvovala chodský venkov a okouzleně pozorovala venkovské zvyky a obyčeje. (…)

Román Paní komisarka vyšel poprvé v roce 1923. A v úvodu jeho tehdy čtyřiapadesátiletý  autor píše: „Skoro půlstoletí mě dělí od šťastného dětství. Po dlouhých letech usadil jsem se opět tam, odkud mě život odvedl na studie a kde jsem od té chvíle býval jenom hostem. Jsem doma. Chodím rodným krajem, dívám se a – vzpomínám… Usedl jsem nad Klenčím v pasece na starý, nahnilý pařez, zahleděl jsem se do údolíčka pode mnou a sepjal jsem ruce. – Pane Bože! Všecky struny v srdci mém popraskaly, jediná jedna mi zbyla. Miluješ-li mě, dej, abych směl na ní zahrát píseň o lásce k této tvrdé, kamenité zemi!“

Jako desetidílnou rozhlasovou četbu načetl román Paní komisarka v roce 1971 herec Luděk Munzar.

Druhý díl chodské trilogie s názvem Osmačtyřicátníci vyšel v roce 1924, třetí díl Lůsy o rok později. Materiál na svoji chodskou trilogii prý Jindřich Šimon Baar sbíral celých čtrnáct let a netajil se obavami, že folkloristická stránka zastiňuje epickou osnovu románu. Ale nemohl si pomoci… Všechno se změnilo, písně, mravy a zvyky, ba i lahodné nářečí chodského kmene vyvanulo jako vůně ze špatně chráněné nádoby.

„Těžce se s tím potýkám, studuji a sháním materiál národopisný a historický víc, než píši, často jediná stránka je plodem týdenní práce lopotné, ale už nepovolím. Cítím, nenapíši-li to sám, že už po mně to nemůže napsat nikdo jiný, protože nezachytil, co já viděl ve svém dětství na vlastní oči.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Námět zpracován rovněž jako rozhlasová hra pro mládež:
Dramatizace: Jan Říha. Hudba: V. P. Mlejnek. Režie: Miloslav Disman. Účinkují: Božena Němcová (Antonie Hegerlíková), páter Fastr (Antonín Zíb), učitel Jindřich (Jaromír Spal), sedlák Král (Vladimír Leraus), Králová (Jaroslava Drmlová), Hanýžka (Libuše Buzková, DRDS), Martin (Mirek Šipovič, DRDS), loutkář Šmíd (Otomar Korbelář), výměnkář Taračka (František Kovářík) a další. Vysíláno (v repríze či premiéře? 6.2.1957 20:00-21:35 na stanici Praha III)

Repríza četby: ČRo České Budějovice (6. – 17. 6. 2022, od 18:04 hod, ve všední dny, v cyklu Podvečerní čtení).

Zpráva k této repríze zde:
https://budejovice.rozhlas.cz/jindrich-simon-baar-pani-komisarka-zivot-na-chodskem-venkove-v-polovine-19-8762014

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)