Uvízlé věty Karla Hvížďaly – O Kunderově prorokované bolesti (2014)

Karel Hvížďala. Esej v autorské interpretaci. Režie Dimitrij Dudík.

Natočeno 2014. Premiéra 3. 4. 2014 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.; 15 min) v cyklu Psáno kurzívou, k 85. narozeninám M. Kundery.

Lit.: anonym:  Karel Hvížďala: O Kunderově prorokované bolesti. In web ČRo 3 Vltava, duben 2014 (článek). – Cit.:  Esej v autorské interpretaci. V debatě dvou protagonistů z románu Milana Kundery Nesmrtelnost jedna postava říká: „Jestliže se veškerý čas promění v dětskou hru, zahyne jednoho dne svět za našeho veškerého žvatlání a smíchu.“

Uradujeme se k smrti, jak předpovídal McLuhan již v šedesátých letech, tedy bezmála o třicet let dříve, než to napsal Kundera. 

Ten jde však ještě dál a tvrdí, že francouzská mládež je už jiná, než byly předchozí generace, a to se zřejmě týká mládeže v celé naší euroatlantické civilizaci. 

Důvod je zřejmý: ztratila schopnost se bránit, stejně jako ztratila schopnost bránit svá slova i svou vlast. Obrana je pro dnešní mladé lidi již antropologicky nemyslitelná. Chtějí se jen bavit: všude. Ve škole, v práci i ve válce. Nechtějí vědět, kým skutečně jsou. 

O schopnosti a možnosti bránit se v souvislosti s Milanem Kunderou zabývá v dubnovém eseji Karel Hvížďala. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)