Co víte o Židech – Židovská vina na válce (1941)

co-vite-o-zidechAntisemitská přednáška. Hugo Tuskány.

Předneseno 25. 10. 1941 ve 20 h. v rámci přednáškového cyklu Co víte o židech.

Lit.: anonym: Z protektorátu. Co víte o Židech? In Národní politika, 3. 10. 1941, str. 4 (noticka). – Cit.: Pod tímto názvem zahájil ve středu večer Český rozhlas cyklus přednášek, rozhovorů a reportáží jako prvek politické výchovy a duchovního boje proti židovským vlivům na mentalitu českého člověka. Nová tato řada rozhlasových aktualit vystřídala nedávno vysílaný cyklus přednášek „Čech nemůže býti bolševikem“.

anonym: Co víte o židech? (reakce spokojeného čtenáře na vysílání relace „Co víte o Židech). – Cit.: „Je to hezké od Vás páni, že jste se konečně rozhodli zabývati se nejpalčivějším problémem – židovskou otázkou. Poslouchal jsem se zájmem středeční přednášku p. Peřiny (škoda, že tento pán s tím tak pospíchal) a těším se na další cyklus, který doufám, že objasní všechny záhady kolem židovského problému, který je tak zadrmolený, že se v něm nikdo nevyzná. Při této příležitosti prosil bych dotyčné přednašeče, aby své přednášky otiskli také v novinách, aby to mohl pochopit i ten, kdo nemá radio nebo komu to ušlo pro zaneprázdnění. Na dnešek se opět těším a doufám, že se něco závažného o Židech opět dozvím. Děkuji Vám páni a přeju k další osvětové činnosti tohoto druhu hodně zdaru!“ (citováno in   Žitný, Radek: Protektorátní rozhlasový skeč: Jak zlomit vaz (nejen) králi komiků. Praha: BVD, 2011, 256 s.)

Lit.: Kříž, Alois – Co vítě o Židech? Český rozhlas k židovské otázce – Soubor přednášek stejnojmenného cyklu v rámci duchovního boje proti židovskému vlivu na českého člověka. Praha : Orbis 1941, 90 s. Edice Na okraj nové doby, sv. 38.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)