Paříž (2009)

Petr Král. Pouť za hledáním porozumění magickému městu. Básnický esej. Pro rozhlas vybral a úvodním slovem opatřil Petr Hanuška. Zvuk, záznam a střih Jakub Tandler. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Vladimír Krátký.

Natočeno v ČRo Olomouc v roce 2009. Premiéra 8. 2. 2009 (ČRo Olomouc, 20:30 h.) v cyklu Setkání s literaturou. Repríza 12. 7. 2010 (ČRo 3 Vltava); 29. 9. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: anonym: Petr Král: Paříž. In web ČRo 3 Vltava, červenec 2010 (anotace). – Cit.: Pouť za hledáním porozumění magickému městu. Básnický esej.  Dnes vám nabídneme setkání s básníkem, prozaikem, esejistou a překladatelem a jmenuje se Petr Král.

Na počátku čtyřicátých let minulého století narozený  Pražan, který vystudoval dramaturgii na FAMU a jenž řídil v nakladatelství Orbis edici Film a tvůrci, po srpnových událostech roku 1968 emigroval do Francie, která se stala na dlouhou dobu jeho druhou vlastí. Živil se v ní jako  pomocník v galerii, fotolaborant, lektor, tlumočník, překladatel, scénárista či recenzent.

Po listopadové revoluci vykonával funkci rady československého velvyslanectví v Paříži a od roku 2006 žije opět trvale v Praze. Jistě uznáte, že jsme si na procházku po Paříži nemohli vybrat lepšího průvodce… 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)