Kameny domova 1/6 (2017)

Václav Cílek. Eseje.

Čte autor.

Natočeno 2017. Premiéra 1. 5. 2017 (ČRo 3 Vltava, 6:35 – 6:40 h.; 7:30 – 7:35 h.; 8:55 – 9:00 h.; 13:15 – 13:20 h.; 22:45 – 22:50 h.; 22:50 – 22:55 h.) v rámci celodenního cyklu První máj, ten kamene čas.

Obsah: 1. Červený mramor. – 2. Černý ortocerový mramor – 3. Zlatá opuka – 4. Pískovec – 5. Granodiorit z Mrákotína – 6. Diorit.

Lit.: Gojda, Petr: První máj, ten kamene čas. Nenechte si ujít speciální vltavské vysílání. In web ČRo 3 Vltava, 28. duben 2017 (článek). – Cit.: Pokud si naladíte Vltavu na prvního května, může se vám dost dobře stát, že kolem vás prosviští ostrý kamínek, nebo vás zničehonic zavalí balvan. Ale když vytrváte, určitě narazíte na skryté drahokamy.

Tradičně na Vltavě oslavujeme – mimo jiné s Máchovou velebásní – první květen jako svátek jara a rozpuku přírody. Téma letošních prvomájových oslav se váže k zemi jako takové. K neživé přírodě, ze které všechen život vyrůstá a ke které se zase navrací. A ještě konkrétněji ke kameni.

Kameni jako paměti prastarých geologických dějů. Kameni jako nehybnému a stálému druhu čekajícímu na rozcestích, pod horami, na polích, u řek. Kameni domovského zápraží i oblázku z cest. Plevelnému šutru i nejcennějšímu drahokamu. Nakonec i žabce na hladině nebo kamínku, co skolil Goliáše.

V průběhu celého dne je připraveno několik mimořádných cyklů.

V různou denní dobu se setkáte se seriálem Václava Cílka věnovaným kamenům naší krajiny i našich měst (od pískovce po žulu), s eseji Josefa Kroutvora, s básněmi autorů od Michelangela po Violu Fischerovou s motivy kamene v podání Davida Prachařea v neposlední řadě si čtyřikrát můžete poslechnout performativní skladbu slavného amerického experimentátora Christiana Wolffa Stones (Kameny), kterou přímo pro vltavský první květen natočili Michal Rataj, Jaromír Typlt, Tomáš a Eva Jamníkovi, Jaroslav Šťastný, Ivan Palacký a pozor, jednou také školkové děti.

Kromě drobných zastavení nás ale čekají i velká plátna.

Dopoledne si například projdeme Vyšehrad a geologickou minulost Prahy takřka kámen po kamínku v pořadu Blanky Stárkové. Odpoledne Pavel Klusák nabídne výběr z hudby a zvuků neživé přírody. Podvečerní vysílání představí kamenné básně francouzského estetika Rogera Cailloise. Večer procestujeme hudebně kapverdské ostrovy s ohledem na kameny odsud přivezené. A nebude chybět Máj, letos v podání brněnského divadla U Stolu a doplněný o máchovské reflexe v současné poezii.

Inspiraci kamenem poznáte i v jazzových a klasičtějších podobách. Čeká nás jazzové převyprávění příběhu Harryho Pottera a Kamene mudrců nebo hity Rolling Stones v jazzovém hávu. Hudba k pokládání základních kamenů, nebo balet Kamenný kvítek Sergeje Prokofjeva i kámen v díle Broniuse Kutavičiuse.

Kolik kamení unesete?

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)