Vznik a povaha moderního zátiší – tvůrčí čin Caravaggiův (2017)

Vincenc Kramář. Pořad s úryvky z autorovy obsáhlé studie (1924) připravil Petr Veselý. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkuje Vladimír Krátký.

Nastudovalo Brno v roce 2017. Premiéra 8. 5. 2017 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h.) v cyklu Psáno kurzívou.

Lit.: anonym: Vincenc Kramář: Vznik a povaha moderního zátiší – tvůrčí čin Caravaggiův. In web ČRo 3 Vltava, 8. květen 2017 (anotace). – Cit.:  Není většího divu nad pouhé bytí věcí v prostoru, není myslitelný závažnější, hlubší úkol malířského podání, než je zobrazení věcí jako plastických a prostorových bytostí. Vincenc Kramář

 Vincenc Kramář se narodil před 140 lety, 8. května 1877, ve Vysokém nad Jizerou. Dějiny umění studoval v Praze, nedlouho v Mnichově a zejména na univerzitě ve Vídni, kde studia v roce 1902 dokončil. Krátce studoval také v Mařákově krajinářské škole na Akademii výtvarných umění v Praze.

Po studiích hodně cestoval, pobýval mimo jiné v Paříži, kde byl přímým svědkem vzniku kubismu, který ho fascinoval a jehož se stal sběratelem. Vincenc Kramář zemřel v Praze roce 1960.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)