Zbrklý, bezzubý a zbytečný útok na Sýrii je gól do vlastní branky Západu (2018)

Thomas Kulidakis. Komentář. První obětí války je pravda. Omezené a cílené údery, které navíc byly ohlášené předem, neměly pravděpodobně jiný efekt, než psychologický. Útok stěží nějak významně změní poměr sil v syrském konflitku.

Natočeno 2018. Premiéra 15. 4. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus, 18:33 h.).

Lit.: Kulidakis, Thomas: Thomas Kulidakis: Zbrklý, bezzubý a zbytečný útok na Sýrii je gól do vlastní branky Západu. In web ČRo Plus, 15. 4. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  USA, Francie a Velká Británie zaútočily na Sýrii, aniž by se tito členové Rady bezpečnost OSN obtěžovali alespoň ze slušnosti počkat na výsledky nezávislého vyšetřování na místě.

Jednalo se o nemoudrý, zbytečný a nepříliš promyšlený krok, který může napáchat více škody než užitku. Z hlediska geopolitického, i v rámci světového veřejného mínění. Bezzubý útok navíc stěží nějak významně změní poměr sil v syrském konflitku.

I když pomineme, jak se asi museli cítit vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní, jejichž sobotní začátek práce poznamenal raketový útok, je nasnadě, že kdokoliv by chtěl západní mocnosti obviňovat ze svévolného chování a nerespektování mezinárodního práva, má teď zase dobře nabito.

Útok proběhl nejen bez souhlasu OSN, ale především bez naprosté jistoty, že byl opravdu spáchaný vládními silami Bašára Asada. Navíc už dnes syrská strana uveřejnila vlastní tvrzení podepřené obrazovým materiálem, že výrobnu chemických zbraní našla na území dříve ovládaném rebely, které nedávno dobyla. 

Včetně potřebných látek, chlor nevyjímaje. Pokud by tedy chtěl někdo argumentovat, že dosáhnout souhlasu Rady bezpečnosti k potrestání údajného viníka Asada nelze, protože ji blokuje Rusko a případně i Čína, a proto se muselo útočit i tak, byl by ve svých argumentech silnější, kdyby bylo dokončené nezávislé vyšetřování.

Omezené a cílené údery, které navíc byly ohlášené předem, neměly pravděpodobně jiný efekt, než psychologický. Syrská vláda měla totiž dost času odvézt, co uznala za vhodné na základě ruských informacích o možných cílech útoku.

Více důvodů západní země kritizovat

Vzhledem k tomu, že cílem nebylo ani svrhnout Bašára Asada, který má na syrském bojišti s Rusy a Íránci v zádech blízko vítězství, je možné si také domyslet, co se v případě vítězství Asadova režimu budou učit budoucí generace Syřanů. Nezapomeňme, že dějiny píší vítězové. A první obětí války je pravda.

V neposlední řadě je také zajímavé sledovat, jak se na útok dívají spojenci zasahujících mocností v oblasti jihovýchodního Středomoří, kteří jsou zároveň členy Evropské unie a NATO.

Kyperská vláda zdůraznila, že se do útoku žádným způsobem nezapojila a na britské základny na Kypru nemá vliv. A vyzvala k deeskalaci konfliktu a mírovému diplomatickému řešení.

Podobně přímé zapojení vyloučil také řecký premiér při svém telefonátu s francouzským prezidentem. A pronesl povinnou obligátní větu, že stojí při spojencích v rámci Západu. Řecký předseda vlády dále vyzval k mírovému řešení a odsoudil jakékoliv použití zakázaných zbraní jako takové.

Útok provedený na Sýrii byl nejen zbrklý a zbytečný, ale doprovází ho zvláštní logika. Měl prý zabránit budoucímu použití chemických zbraní Bašárem Asadem. A toho prý bylo do značné míry dosaženo.

Pokud ale přijmeme argumentaci, že za nedávným údajným útokem v Dúmě skutečně Asad stál, tak jak je možné, že si ho nerozmyslel už po minulém raketovém útoku USA v roce 2017? A navíc, co změní pár raket tam, kde neexistuje dlouhodobá strategie?

Jediné, čeho bylo dosaženo je, že bude zase více důvodů některé západní země kritizovat a obávat se impulzivnosti Bílého domu, kterému šéfuje Donald Trump.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)