Umřel mladej, ale má to tady pěkný (2018)

Iva Pekárková. Glosa.

Natočeno 2018. Premiéra 30. 10. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Pekárková, Iva: Iva Pekárková: Umřel mladej, ale má to tady pěkný. In web ČRo Plus, 30. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zase jsou tu Dušičky, ten divný posmutnělý svátek, kdy si prý 90 procent Čechů vzpomene na své blízké, kteří jim zemřeli, a skoro 50 procent navštíví jejich hrob. Dlouho jsem si myslela, že Dušičky jsou jen umírněná středoevropská forma amerického Halloweenu, ale zdá se, že tomu tak není.

Halloween je potomkem dávného keltského svátku Sóu-in (který se, mimochodem, určitě slavil i u nás v dobách, kdy tu žili Keltové) a je to den, kdy se lidé oblékají do strašidelných kostýmů, aby tím vystrašili nebo aspoň zmátli nebezpečné a nepředvídatelné duchy, kteří v té době poletují krajinou.

Při Dušičkách lidé naopak pomáhají v zásadě dobrým, i když možná hříšným duchům, přesněji řečeno dušičkám svých zemřelých příbuzných, kteří mají v tomhle jediném dnu v roce povoleno vylézt z očistce.

Je dojemné si představovat, že kdysi bývalo dobrým zvykem nechávat na hrobech drahých zesnulých nádobky s mastí, aby si mohli – aspoň jednou v roce – pomazat spáleniny utržené v očistci, nebo se postříkat studeným mlékem, aby se duše mohly ochladit.

Soužití za hrob

Většina lidí zřejmě předpokládala, že jejich drazí zesnulí nevstoupili rovnýma nohama do nebe, a snažili se jim jejich úděl co nejvíc ulehčit. V dávných dobách se prý v tento den pořádaly hody přímo na hrobech, aby se nasytily i trpící duše.

Mnohokrát jsem si o Dušičkách na hřbitovech všimla lidí, které, jak se zdálo, to náhlé hemžení poněkud vyvedlo z míry. Svátek zemřelých pro ně není ničím výjimečným, oni totiž své mrtvé navštěvují mnohem častěji, leckdy i několikrát týdně. Jsou to téměř výlučně tiché, nenápadné ženy v babičkovském věku. Vůbec se nemění. Jsou pořád stejné jako v dobách mého dětství.

Nemyslím, že všechny věří v nesmrtelnost duše. Leckteré z nich jsou určitě takové neuvědomělé ateistky, jaké vykřikují „panebože“, jen když jim přeteče hrnec na plotně, a na Ježíše se obracejí pouze, když zakopnou o obrubník.

A přece kdesi v hloubi vlastní duše chovají přesvědčení, že jejich zemřelí tu na hřbitově tak trochu bydlí. Říkají věci jako: „No jo, můj manžel zemřel mladej, ale má to tady moc hezký, nosím mu sem čerstvý kytky, svíčka pořád hoří…“ Starají se o své drahé i po smrti stejně pečlivě, jako se o ně starali za života.

Kdysi jsem se tomu posmívala, dnes ale si ale říkám, že je to krásný zvyk. Dokud na zemřelého stále někdo myslí, neodejde ze světa docela. A zároveň svým blízkým dává pocit, že je tu stále ještě s nimi, že nejsou samy na světě. Je to takové soužití za hrob.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)