Osud Grety T. (2019)

. Glosa.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 6. 2019 (ČRo Plus, 4 min) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Neff, Ondřej: Ondřej Neff: Osud Grety T. In web ČRo Plus, 17. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je mi všelijak, když čtu, že se Greta Thunbergová chystá na roční turné po světě.

Bude propagovat boj proti změně klimatu, na programu má nejdřív setkání OSN v New Yorku. Tam popluje lodí. Další zastávku plánuje na prosinec. Zúčastní se summitu OSN v Santiagu de Chile, to je měřeno na mapě osm a půl tisíc kilometrů.

Snažil jsem se vygooglit si lodní spojení New York – Santiago, ale na webu jsou jenom vyhledavače letecké dopravy. Takže se jen hrozím té dálavy a říkám si ještě, že se to děvče taky musí dostat zpátky, to mi vychází na patnáct. Asi by se vyplatilo plout ze Santiaga přes Tichý oceán do Vladivostoku a odtud Transsibiřskou magistrálou.

Jedno i druhé jsou strašná představa. Bohužel ne ta nejhorší.

Dívenka zjevně nedokončí střední školu. Těžko si představit, že za rok usedne do školních lavic a začne tam šprtat matiku a švédskou literaturu a dějiny Skandinávie, nebo co všechno se středoškoláci ve Švédsku učí. Je možné, že jí vydají nějaký papír, nějaké vysvědčení.

Ústup ze slávy

Třeba i nějaké zkoušky složí. Asi v tom stylu, v jakém skládali státnice naši politici na vysokém učení v Plzni. Bude z ní zkrátka a dobře celebrita. Tedy, už dnes je celebrita a i kdyby se teď vrátila do normálního života, tenhle nános ze sebe nesmyje.

Být celebrita v tak mladém věku, to je strašná životní zkouška. Ještě tak více méně to snášejí muzikanti. Muzika, to je těžká práce, a práce vyhání z hlavy hlouposti. Horší je být dětská herecká celebrita. Dětská politická celebrita, tak to tu ještě nebylo.

Copak se asi s Gretou Thunbergovou stane za pár let?

Letos ji ještě přijmou v tom New Yorku a snad dopluje i do Santiaga. Konference o klimatu se budou konat i v roce dvacet a jednadvacet a v létech následujících. S každou konferencí bude Greta Thunbergová starší a okoukanější.

Co to udělá s její psychikou? A jestlipak si její rodiče tuhle otázku kladou? Od dětství je psychicky labilní. Jakpak asi bude snášet ústup ze slávy? A ten dříve či později nevyhnutelně nastane.

Možná že to ale Greta Thunbergová ustojí. Nezhroutí se a ponese svůj prapor dál dějinami. Pak ovšem se jí stane vůbec to nejhorší, co se stát může. Bude z ní něco, jako byla Gusta Fučíková blahé paměti. Nemohla chybět na žádné oficialitě a fungovala tam podobně jako kecpult a fíkus. No, třeba se papež přimluví a Bůh jí připraví nějaký jiný příznivý osud. Moc bych jí ho přál.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)