Rok 1989 na cestě do Sibiu (2019)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 11. 2019 (ČRo Plus, 4 min) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: Rok 1989 na cestě do Sibiu. In web ČRo Plus, 15. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Závěr roku 1989 byl euforický a plný překvapení.

Vyloučení z univerzity za podepsání jednadvaceti vět, listopadová demonstrace, uzavření školy studenty a spousta práce kolem: vydezinfikovat českou katedru od stranické zatuchliny, organizovat přednášky a objíždět továrny kvůli generální stávce.

O vánočních svátcích jsme se s přítelem rozhodli vyrazit starou škodovkou na Balkán. Měli jsme takový rituál oslavit každý Nový rok v nějakém hlavním městě. Vzhledem k situaci nás to tentokrát táhlo do Bukurešti, řekli jsme si, že zajedeme i do Sibiu, probereme revoluci a pak se zastavíme v Banátu u krajanů; neměli česky psané knihy, a tak jsme jim vezli jako dárek 50 biblí v paperbacku a jako bonus štangli lovečáku. Maďarsko-rumunské hranice byly zavřené a tak jsme se rozhodli objet to přes tehdejší Jugoslávii a Bulharsko.

Zvolení Václava Havla prezidentem jsme si vyslechli na dlouhých vlnách v autě na kraji bulharských hor. V euforii jsme zastavili u zasněžené výletní restaurace, kde právě probíhal firemní večírek místního socialistického podniku. Dvě stě padesát pradlen s vedoucím rychle pochopili, že důvod oslavy se mění, a po pár hodinách jsme už všichni tančili na stolech.

Ráno u teplé polévky s pivem jsme se pokochali výhledem na pravoslavný klášter a pokračovali do hlavního města. Nový rok jsme strávili u ohně na náměstí v Sofii s místními, kteří už měli za sebou dlouhou stávku. Skončili jsme v bytě disidentů, tedy budoucích politiků, kteří nám gratulovali, protože my už jsme to sfoukli, kdežto oni ještě ne. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)