Lichváři, exekutoři, nebo zbrojaři? Pár otázek k etice sponzoringu (2019)

Apolena Rychlíková. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 10. 2019 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rychlíková, Apolena: Apolena Rychlíková: Lichváři, exekutoři, nebo zbrojaři? Pár otázek k etice sponzoringu. In web ČRo Plus, 10. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Milion a půl korun. Přesně za tolik se pokusila prodat svou nezávislost a čest Univerzita Karlova.  Před pár dny si ji totiž zavázala jedna z nejproblematičtějších firem České republiky – Home Credit.

Společnost, která spadá pod impérium nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, byla v minulosti známá poskytováním predátorských, lépe řečeno lichvářských úvěrů, které si Češi a Češky nejčastěji brali na udržení alespoň bazální kvality života.

Poté, co musel Home Credit na základě různých tlaků ze svého amorálního a vyděračského chování ustoupit, přesunul své praktiky do Číny, kde spokojeně ničí životy dalších desetitisíců lidí.

I když se u nás v republice firma chová už jinak než v začátcích, i dnes podle Člověka v tísni stojí za vymáháním tisíců nelegálních nebo promlčených (a tudíž i nezákonných) exekucí a významně se podílí na nemožnosti narovnat nespravedlnosti, které v Česku exekuční epidemie způsobila.

Kauza po pár dnech vyvrcholila komicky: namísto toho, aby se po veřejné kritice chytil za hlavu rektor Zima a okamžitě smlouvu vypověděl, urazil se Home Credit. Prý nechtěl být vtahován do „iracionálních debat“. A takto je to tu se vším. (…)

Lit.: Heroldová, Martina – Škraňková, Petra: Home Credit žádá od Českého rozhlasu omluvu za slova o lichváři. A hrozí žalobou. In web Aktuálně, 12. 1. 2020 (článek). – Cit.: Společnost Home Credit požaduje po Českém rozhlasu omluvu za kritický komentář, v němž autorka označila firmu jako „lichvářskou“. Upozornil na to Deník N. Veřejnoprávnímu médiu již firma zaslala předžalobní výzvu a je připravena se bránit i soudní cestou.

Společnosti Home Credit je trnem v oku komentář Apoleny Rychlíkové z loňského října, ve kterém kritizovala sponzoring Univerzity Karlovy, z něhož nakonec sešlo.

Firma patřící do holdingu miliardáře Petra Kellnera po Českém rozhlasu (ČRo) požaduje, aby článek smazal a na svém webu vyvěsil na 40 dní na viditelném místě omluvu.

Rychlíková ve svém textu Home Credit nazývá jednou z nejproblematičtějších firem České republiky, která „byla v minulosti známá poskytováním predátorských, lépe řečeno lichvářských úvěrů“.

Podle ní univerzita tím, že na smlouvu přistoupila, legitimizovala „způsob parazitického podnikání“, který Home Credit provozuje.

„Z celkového vyznění komentáře běžný posluchač bezesporu musí dojít k závěru, že klient (Home Credit) poskytoval predátorské, resp. lichvářské úvěry a toto vyděračské jednání ničilo životy desetitisíců lidí,“ stojí v předžalobní výzvě pro Český rozhlas, kterou má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

„Celý komentář díky svému účelovému zpracování působí jako by byl úmyslně vykonstruován se záměrem zasáhnout pověst klienta,“ píše rozhlasu právník Home Creditu František Vyskočil. A hrozí, že pokud se veřejnoprávní médium neomluví a nestáhne text komentáře ze svých webových stránek, obrátí se na příslušný soud se žalobou na ochranu klienta.

Autorka i rozhlas si za textem stojí. „Jestli je text příliš ‚ostrý’, to nemůžu ani soudit, ale neměnila bych jedinou větu,“ sdělila Rychlíková Aktuálně.cz na dotaz, zda přece jen nevolila v komentáři příliš ostrá slova.

Omlouvat se nehodlá ani vedení rozhlasu, které redaktorku podpořilo. „Home Credit od nás již dostala vyjádření, výhrady jsme odmítli. Komentář podle nás splňoval kodex Českého rozhlasu. Věcí se bude ještě zabývat Rada Českého rozhlasu,“ řekl Deníku N mluvčí média Jiří Hošna.  (…)

Lit.: Dohnálková, Hana: Stížnost AK Vyskočil – Home Credit na obsah komentáře pořadu Názory a argumenty (leden 2020). In web ČRo, 29. leden 2020 (stížnost AK Vyskočil – Home Credit + vyjádření rady ČRo ke stížnosti + vyjádření vedení ČRo – pravní oddělení + příloha k vyjádření vedení ČRo). – Cit.: (…) Vážený pane doktore,  jménem Rady Českého rozhlasu si dovoluji reagovat na Vaši stížnost, týkající se výroků paní Apoleny Rychlíkové ve vysílání Českého rozhlasu na adresu společnosti Home Credit.

Obdobně jako u jiných stížností, jsme i tuto postoupili k vyjádření generálnímu řediteli Českého rozhlasu Renému Zavoralovi.

Rada Českého rozhlasu je orgánem, který nemá právní subjektivitu. Má ovšem povinnost kontrolovat a dohlížet na to, aby médium veřejné služby konalo v souladu se Zákonem o Českém rozhlasu a s Kodexem Českého rozhlasu. Jsme si vědomi sdělení v závěru Vašeho dopisu, kde explicitně píšete o situaci, když Český rozhlas Vašim požadavkům, vyřčeným v dopise nevyhoví. V tu chvíli odkazujete na možnost, vnímat předmětný dopis jako předžalobní výzvu.

Rada Českého rozhlasu nesouhlasí s výroky, které paní Apolena Rychlíková použila ve vysílání Českého rozhlasu na adresu společnosti Home Credit. Příspěvky externí spolupracovnice Českého rozhlasu, paní A. Rychlíkové, Rada Českého rozhlasu nyní detailně sleduje a vyhodnocuje s ohledem na zákonné i etické normy, dané médiu veřejné služby.

Tuto situaci shledáváme jako velmi závažnou a na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu, která se konala ve středu 29. ledna 2020, jsme žádali od generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala vyjádření, že si je této závažnosti při jím nastoleném řešení vědom.

Děkuji Vám,

s úctou, jménem Rady Českého rozhlasu,

Mgr. Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Lit.: Rožánek, Filip: Home Creditu se nelíbil komentář v rozhlase. Autorku teď sleduje rozhlasová rada. In web Lupa.cz, 2. 2. 2020 (článek). – Cit.: Úvěrová společnost Home Credit chce od Českého rozhlasu omluvu za odvysílaný názor a žádá jeho vymazání. Rozhlas pochybení odmítá, na autorku komentáře se ale zaměří kontrolní orgán.

Podzimní skandál kolem sponzorského daru úvěrové firmy Home Credit pro Univerzitu Karlovu má nečekanou dohru v Českém rozhlase. Celou kauzu totiž ve vysílání Českého rozhlasu Plus okomentovala publicistka Apolena Rychlíková, která se zaměřila na různé další sponzorské aktivity, jež jsou podle ní eticky sporné. Finanční společnost ze skupiny PPF její komentář natolik urazil, že kvůli němu Českému rozhlasu hrozí žalobou, pokud text nesmaže z webu a nepřečte ve vysílání omluvu.

Veřejnoprávní rozhlas požadavky Home Creditu odmítá a za autorku se postavil. Firmě prostřednictvím právníků vzkázal, že výroky z komentáře mají podle veřejně přístupných zdrojů pravdivý základ. K omluvě se tedy nechystá a kompletní komentář nadále zůstává dostupný na webu Českého rozhlasu Plus.

Mnohem opatrněji se k věci postavila Rada Českého rozhlasu, která dohlíží na dodržování profesního kodexu a rozhlasového zákona. Na konci ledna schválila svou vlastní odpověď pro Home Credit. A v té oznamuje, že se na Apolenu Rychlíkovou blíže zaměří.

„Rada Českého rozhlasu nesouhlasí s výroky, které paní Apolena Rychlíková použila ve vysílání Českého rozhlasu na adresu společnosti Home Credit. Příspěvky externí spolupracovnice Českého rozhlasu Rada Českého rozhlasu nyní detailně sleduje a vyhodnocuje s ohledem na zákonné i etické normy, dané médiu veřejné služby,“ napsala předsedkyně rady Hana Dohnálková.

Situace je podle radních závažná. Výslovně si po generálním řediteli vyžádali stanovisko, zda si uvědomuje, jaké následky bude výzva mít, pokud požadavkům Home Creditu nevyhoví. „Závažnost si uvědomuji, takových věcí už jsme v minulosti řešili více,“ sdělil na veřejném zasedání ředitel rozhlasu René Zavoral.

Firma má podle něj právo se ohradit, nicméně on souhlasí s rozhlasovými právníky. „Rozlišil bych dvě věci. Jedna věc je obsah komentáře, s nímž mohu, či nemusím souhlasit, ale bude to můj osobní, lidský světonázorový postoj. Pak je druhá věc, formát a žánr, ve kterém se názory objevily. Byla to forma komentáře a tam autor může svůj názor vyjádřit,“ dodal.

Radní Vítězslav Jandák upozornil na formulace, které autorka komentáře Apolena Rychlíková používá. Home Creditu připsala „amorální a vyděračské chování“, praktiky firmy podle ní „ničí desetitisíce životů v Číně“ a jde o „parazitické podnikání“. „Myslím si, že tenhle slovník do dnešní doby trochu nesedí, anebo je to slovník ultraultralevého politického okraje. Pokud se společnost něčeho takového dopouštěla, byla by dávno zlikvidována a zavřena. S tímto zněním absolutně nesouhlasím a žasnu, že tohle může v dnešní době znít ve veřejnoprávním rozhlase,“ míní Jandák.

S kritikou se k němu připojil radní Tomáš Kňourek, kterému se nelíbí ani vulgární vyjadřování autorky komentáře na jejích sociálních sítích. „Protože je spolupracovnicí Českého rozhlasu, média si toho všímají. Tato bytost s touto ‚kultivovanou mluvou‘ a tímto slovníkem takto vystupuje a je spojena s Českým rozhlasem. Mám obavy, jestli neškodí dobrému jménu Českého rozhlasu,“ zdůraznil.

„Pro mě je takové vyjadřování neakceptovatelné u zaměstnance i externího spolupracovníka, jako je paní Rychlíková,“ reagoval generální ředitel René Zavoral. „Upozornil jsem na to při schůzce vedení zpravodajství a budu na toto téma určitě hovořit se šéfredaktorem stanice Petrem Šabatou.“ U samotného komentáře o Home Creditu je ale pro něj důležité jen to, jestli došlo k porušení zákona nebo rozhlasového kodexu.

Home Credit se ohrazuje proti tomu, aby ho rozhlas spojoval s lichvou, vydíráním nebo predátorskými praktikami. Argumentuje tím, že podle žebříčku Člověka v tísni i podle Navigátora bezpečného úvěru patří mezi odpovědné a bezpečné poskytovatele nebankovních půjček. Proti firmě nevede žádné přestupkové řízení ani Česká národní banka. Výroky komentátorky Apoleny Rychlíkové pociťuje jako zásah do dobré pověsti a dobrého jména a hodnotí je jako znevažování.

Rozhlasoví právníci na to namítají, že podle vyjádření Člověka v tísni, na něhož se Home Credit sám odvolává, patřila společnost mezi lety 2008 až 2011 k jedněm z největších predátorů v oblasti nebankovních půjček. Výroky o ničení životů v Číně potom dokládají citátem manažera úvěrové firmy v Hospodářských novinách, kde mluvil o objemu nesplácených úvěrů v asijské velmoci. Advokáti Home Creditu podle rozhlasu nijak neprokázali zásah do dobré pověsti ani souvislost zrovna s tímto rozhlasovým komentářem.

Rada Českého rozhlasu na lednové schůzi zároveň schválila, že chce od vedení rozhlasu detailnější materiál, jakým způsobem jsou vybíráni komentátoři do pořadu Názory a argumenty na stanici Český rozhlas Plus.

„Najednou se začínají objevovat řeči o cenzuře a podobně. My to chceme vysvětlit. Pokud to nebude vysvětleno, tak mi přijde, že někdo může a někdo už zase nesmí. A to by bylo špatně, kdybychom se obloukem vraceli tam, odkud jsme došli,“ podotkl k tomu radní Vítězslav Jandák.

Diskuse o spektru komentátorů v pořadu začala kvůli dvěma posluchačským stížnostem, že v pořadu chybí některé pohledy na svět. Autor jedné ze stížností doporučil i seznam jmen, která by měl Český rozhlas do Názorů a argumentů přizvat. Jde například o komentátora TV Prima Tomáše Vyorala, publicistku Terezu Spencerovou nebo spisovatele Benjamina Kurase.

Z deseti doporučených jmen už čtyři s rozhlasem spolupracují, s dalšími dvěma byla spolupráce ukončena, dále jedna autorka odmítla z časových důvodů, dva se věnují oblastem, které už má rozhlas pokryté, a jednoho z autorů rozhlas oslovovat nechce.

Generální ředitel odmítl, že by v rozhlase existoval seznam zakázaných komentátorů. „Systémově ale není možné, aby nám každý posluchač naposílal dopisy s tím, koho by chtěl slyšet ve vysílání, protože tu existuje také editoriální politika. To neznamená, že tam nejsou lidé, jejichž názory by posluchače mohly zajímat,“ podotkl René Zavoral. Názorová rozmanitost ve vysílání je pro něj důležitá.

O další podobě nedělního vydání pořadu Názory a argumenty se v rozhlase debatuje. Změnit by se měla i struktura jeho moderátorů. Současný formát je podle generálního ředitele už vyčerpaný.

„Narážíme leckdy na to, že pořad se z provozních důvodů předtáčí v pátek v podvečer. Ne vždy pozvaní hosté nabídku k účasti přijmou, např. z časových důvodů. Což je problém, který se ještě víc prohlubuje v letních měsících, kdy jsou dovolené. Chystáme opatření, jimiž chceme tento stav vylepšit,“ připouští ředitel zpravodajství Jan Pokorný.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)