ODS chce rozdávat karty (2020)

Lukáš Jelínek. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 1. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Jelínek, Lukáš: Lukáš Jelínek: ODS chce rozdávat karty. In web ČRo Plus, 20. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dvě soboty, dvě stranické sešlosti, dva úplně odlišné přístupy. Piráti se před týdnem bavili především o svých interních záležitostech.

A když přišlo na vrcholovou politiku, rozebírali nápady, jak jinak řídit stát. Jméno premiéra Babiše při tom skoro ani nepadlo.

ODS o týden později tepala podle ní polokomunistickou vládu a opakovala, jak je důležité uspět ve volbách, rozdávat karty a být seniorní vládní stranou. Na autentické pravicové recepty, které původně slíbila představit, ale nedošlo, jelikož ji zaskočila a zdržela volba prvního místopředsedy.

Alexandra Udženija tentokrát neuspěla, přestože – anebo spíš protože? – to byla ona, kdo v posledních měsících odvedl nejvíce práce na otevření a rozkročení ODS. Tahala z rukávu návrhy, jak zaujmout mladé voliče a odlákat je Pirátům, jenže se nesetkala s pochopením.

Mezi občanskými demokraty není poptávka po liberálních, natožpak kulturně-emancipačních akcentech. Přednost dávají národně konzervativní politice, jež je skeptická vůči klimatickému alarmismu, drží linii transatlantického partnerství i se současnou washingtonskou administrativou a v domácí politice stojí o minimální stát, který raději nechá peníze samotným lidem, ať si zařídí své životy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)