Má česká vláda rozhodovat, na co použijeme evropské dotace? (2020)

Jan Vávra. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 13. 2. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Vávra, Jan: Jan Vávra: Má česká vláda rozhodovat, na co použijeme evropské dotace? In web ČRo Plus, 13. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak se v EU schyluje k  debatě o rozpočtu na léta 2021 až 2027, cítí zřejmě Andrej Babiš (ANO) příležitost předvést se jako neohrožený bojovník za české národní zájmy.

Už po nedávném setkání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem se nechal slyšet, že Česko nehodlá při schvalování rozpočtu dělat kompromisy. Jádrem sporu je plánované snížení prostředků na kohezi a omezení dotací do zemědělství.

Důvodem snížení těchto dvou kapitol je jednak přání čistých plátců do rozpočtu snížit po odchodu Británie jak jeho celkovou výši, tak i množství peněz na kohezi, a dále snaha Evropské komise přerozdělit více peněz na nové priority, jako je boj s klimatickými změnami, digitalizace a bezpečnost.

Vedle peněz na kohezi a zemědělství požaduje Andrej Babiš stejně nekompromisně, aby si ČR mohla sama rozhodnout, na co peníze použije. To může vypadat velice logicky a spravedlivě. Je to ale pro nás občany skutečně to nejlepší?

Pomiňme teď skutečnost, že Babiš je osobně v podezření ze střetu zájmů a je otázkou, zda při debatách o rozpočtu EU nebude muset jít nakonec za dveře. Pomiňme i otázku, jestli by měl vůbec rozhodovat o dotacích v zemědělství, kde je Agrofert největším příjemcem těchto dotací a kde vzhledem ke struktuře vlastníků půdy většinu dotací získává pár vlastníků velkých agropodniků. Ostatně proto je cílem EK zastropovat dotace tak, aby peníze dostávaly více malé rodinné farmy, které udržují na venkově život a více pečují o krajinu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)