Česká opozice se nadchla Matovičem. Byl by to její definitivní hrobník (2020)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 3. 3. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Česká opozice se nadchla Matovičem. Byl by to její definitivní hrobník. In web ČRo Plus, 3. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Naše opozice našla nového spasitele: stal se jím vítěz slovenských parlamentních voleb a šéf strany OĽaNO Igor Matovič, který porazil dlouhodobého hegemona slovenské politiky Roberta Fica.

Šéfové ODS, STAN, lidovců i Pirátů k němu proto vzhlédli jako k někomu, kdo jednou porazí i premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. A přidala se i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které prý žádné „zlo neroste do nebe“.

Ano, naši opoziční lídři už dlouho a neúspěšně hledají způsob, jak porazit Babiše, který stále zůstává nejpopulárnějším politikem a jeho hnutí ANO jasně dominuje. Nedávno je tím na Letné dokonce zaúkoloval i šéf chvilkařů Mikuláš Minář, který se svým spolkem naposled v Praze demonstroval proti zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem.

Naši opoziční lídři by se ale rychle měli probrat z naivního snu: Matovič je totiž ve skutečnosti slovenský Babiš, jen opožděný a menší.

A nejen proto, že i on – stejně jako Babiš – vše vsadil na boj proti korupci, která na Slovensku nabyla ještě obludnější a morbidnější podobu než u nás, jak ukázala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Nebo proto, že je taky bohatý podnikatel, který ovšem svůj majetek před vstupem do politiky přepsal na manželku.

Soumrak tradičních stran

Hlavní podobnost je politická: Matovič teď stejně jako před ním Babiš u nás porazil tradiční politické strany, které se na Slovensku střídaly u moci, podobně jako u nás kdysi ODS s ČSSD.

Jen to zatím ještě neudělal tak drtivě jako český premiér. Ten v posledních sněmovních volbách získal víc než dvojnásobek hlasů druhé ODS, zatímco Matovič porazil „nesmrtelného“ šéfa SMERu-SD Roberta Fica o necelých 7 %.

Oba nicméně utnuli dlouhou politickou éru, kdy se u moci zabetonovali stejní politici, kteří si v rámci vládnutí ochočili i státní správu včetně policie a justice. U nás se porážka tradičních politických stran a nástup Babiše jen obešel bez vraždy prominentního novináře, protože jsme na rozdíl od Slováků naštěstí nikdy nezažili „mečiarismus“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)