Riskantní solidarita (2020)

Ranní glosa. Ivan Hoffman.

Natočeno 2020. Premiéra 22. 4. 2020 (ČRo Plus, 2 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Hoffman, Ivan: Ivan Hoffman: Riskantní solidarita. In web ČRo Plus, 22. duben 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Poslanecké sněmovně zazněl návrh, aby se naši poslanci a senátoři vzdali svých platů na znak solidarity s lidmi, kterým kvůli koronavirové krizi klesly příjmy a na něž dopadne očekávaná krize ekonomická.

Většina zákonodárců neskrývala rozpaky, respektive znechucení nad takovýmto populismem, naopak veřejnost by uskromňování se politiků většinově uvítala.

Řeč je samozřejmě o situaci pouze hypotetické, která v praxi sotva nastane, protože politici, až na pár výjimek, vstupují do politiky pro peníze. Jedná se o dobře placené zaměstnání, ale také o profesi, která má tak titěrnou společenskou prestiž, že by o ni sotva měli zájem dobrovolníci.

Obecně platí, že lepší než obrat politiky o nezasloužené peníze je důsledně dohlížet na to, aby si je zasloužili. To je ale jiný příběh, který si vyprávíme v normálních časech, nikoli dnes, kdy i politici dodržují sociální distanc, a tím pádem se v práci nepřetrhnou. Proto také ten dojem, že jsou přeplaceni. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)