Zase Kundera, tentokrát vstřícný (2020)

Ondřej Konrád. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 31. 7. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Konrád, Ondřej: Ondřej Konrád: Zase Kundera, tentokrát vstřícný. In web ČRo Plus, 31. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kdo bude chtít, může hledat v rozhodnutí Milana Kundery vzdát se svého archivu ve prospěch Moravské zemské knihovny gesto.

Znamenající, že světoznámý spisovatel nezanevírá na rodnou zem, jak mu je často vyčítáno. Nejen proto, že do ní celých 30 let nejezdí (anebo přísně anonymně) a nedává žádné rozhovory.

Ale hlavně kvůli tomu, že se řada jeho až ve Francii vydaných a později tam francouzsky napsaných románů nebo esejí doposud nedostala k českému čtenáři. Kundera totiž trval na vlastním překladu do češtiny, anebo jeho veledůkladné korekci. A dodával, že k tomu ovšem nemá při další tvůrčí práci čas.

Dalo se však snadno namítat, že je to nefér, neboť třeba portugalské, neřkuli čínské edice také neměl pod kontrolou. Zkrátka Kunderův vztah k domovině a naopak je poměrně složitý.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)