Korupce a třináct slovenských soudců (2020)

Kamila Pešeková. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 12. 3. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pešeková, Kamila: Kamila Pešeková: Korupce a třináct slovenských soudců. In web ČRo Plus, 12. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: I když na Slovensku platí mimořádná situace kvůli koronaviru, k mimořádné situaci došlo také ve slovenské justici. Speciální jednotky policie zadržely 13 slovenských soudců a další osoby, které s justicí souvisí.

Akce probíhala od brzkých ranních hodin a překvapila nejen soudce, ale i slovenskou veřejnost. Zadržení byli obviněni z korupce, ze zasahování do nezávislosti soudů a z maření spravedlnosti.

Jsou podezřelí z toho, že spolupracovali s podnikatelem a zákulisním hráčem slovenské politiky Marianem Kočnerem, který čelí obvinění z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Nyní byl obviněn z podplácení soudců.

Mediálně nejvíce známou ze zadržených soudců je bývalá státní tajemnice ministerstva spravedlnosti a v současnosti soudkyně Monika Jankovská. Když se na veřejnost dostaly přepisy z tajné komunikace mezi ní a Kočnerem, ukázalo se, že Jankovská fungovala jako jeho prodloužená ruka. Když pak musela z funkce státní tajemnice odstoupit, loučila se s novináři velmi emotivním vystoupením, kde jim vyčítala jejich podíl na celé kauze. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)