Biden vyhrál, ale socialismus dostal úder (2020)

Tomáš Klvaňa. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 8. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Klvaňa, Tomáš: Tomáš Klvaňa: Biden vyhrál, ale socialismus dostal úder. In web ČRo Plus, 8. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pokud se nestane něco nevídaného, nastoupí tandem Joe Biden – Kamala Harrisová 20. ledna do Bílého domu a zahájí nové období demokratické vlády.

Biden nakonec vyhraje se solidním náskokem kolem pěti milionů hlasů a slušným rozdílem ve sboru volitelů. Je to sice rozdíl menší, než se čekalo, ale přesto mu dává dobrý mandát do následujících čtyř let.

Demokratická strana si nevedla zdaleka tak dobře. Její náskok ve Sněmovně reprezentantů se povážlivě zmenší a osud Senátu, kde se čekalo vítězství demokratů, závisí na druhém kole dvou soubojů ve státě Georgia. Republikáni si také připsali několik důležitých vítězství na postech guvernérů a státních legislativ. Co to znamená?

Voličům se líbí mnohem víc Biden než jeho strana. Je dost příkladů volebních okresů, ve kterých vyhrál Biden v solidně republikánském prostředí a zároveň tam zvítězil republikánský kongresman. Američané tedy většinově nesedli na lep trumpovskému argumentu, že Biden bude loutka v rukou socialistů, ale to neznamená, že se progresivistického křídla Demokratické strany neobávají. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)