Padne Schengen za oběť islámského terorismu? (2020)

Karel Barták. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 12. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty .

Lit.: Barták, Karel: Karel Barták: Padne Schengen za oběť islámského terorismu? In web ČRo Plus, 12. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když se přišlo na to, že islámský terorista původem z Tuniska, který vraždil koncem října ve městě Nice, se do Evropy dostal přes Itálii a nikým nerušen se doprocházel až do metropole francouzské Riviéry, začalo se ihned mluvit o potřebě změnit pravidla volného pohybu osob zaručeného takzvanou schengenskou úmluvou.

Prezident Emmanuel Macron se nechal slyšet, že takhle to dál nejde a že Schengen je třeba reformovat, aby k podobným případům nedocházelo.

Reformovat, dobře, ale co a jak? Svoboda pohybu buď je, nebo není. Těžko si představit polosvobodný pohyb, nebo částečnou volnost. Měnit se mohou nanejvýš doprovodná pravidla, která jsou těsně provázána s regulací migrace, na které se Evropská unie upachtěně pokouší dohodnout už pěkně dlouho. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)