Joe Biden, Jasoň a Drsoň zahraniční politiky (2020)

Jan Fingerland. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fingerland, Jan: Jan Fingerland: Joe Biden, Jasoň a Drsoň zahraniční politiky. In web ČRo Plus, 24. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Vítězství Joe Bidena vítaly mnohé státy, které si slibují revizi unilateralistické zahraniční politiky Donalda Trumpa. Jenže Bidenova politika možná nebude zase tolik odlišná, a pokud bude, nemusí být nutně úspěšnější.

Donald Trump byl velký inovátor americké politiky, i té zahraniční. Heslo America First mínil vážně, což jsme pocítili i v Evropě. Trump moc nevěří v užitečnost aliancí, a tak oslabil vazby s NATO, EU, Japonskem; s institucemi, jako je OSN nebo WHO; případně opustil dohody, jako je ta o ochraně klimatu nebo íránském jaderném programu.

Ovšem Trumpova politika nebyla neúspěšná, přinejmenším ne krátkodobě. Cenou za ní byla ztráta důvěry dosavadních spojenců a oslabení určitého druhu americké autority ve světě. Biden nastupuje s tím, že tak jako Trump chtěl být antiObamou, on teď v řadě ohledů bude antiTrumpem. Už stačil ohlásit návrat ke klimatické dohodě, do Světové zdravotnické organizace nebo obnovu příspěvků Palestinské autonomii. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)