Uzavření hranic aneb Německé nepochopení „českých vesnic“ (2021)

Robert Schuster. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 2. 2021 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Schuster, Robert: Robert Schuster: Uzavření hranic aneb Německé nepochopení „českých vesnic“. In web ČRo Plus, 15. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když se chce v češtině vyjádřit, že je něco nepochopitelné a nedá se tomu porozumět, použije se proto občas výrazu „španělská vesnice“. V němčině mají pro takovéto situace také speciální obrat. Hovoří se pak o „Böhmische Dörfer“ neboli o „českých vesnicích“. Pořekadlo muselo v minulých dnech leckomu v Německu tanout na mysli, když nevěřícně sledoval, jak v Česku rostou čísla nakažených novým koronavirem, aniž by to ale ze strany vlády vedlo k nějakým odpovídajícím krokům.

Třeba k prodloužení nouzového stavu. Když pak skutečně česká Poslanecká sněmovna odmítla v této záležitosti vládu podpořit, zprávu přinesly skoro všechny klíčové sdělovací prostředky v Německu.

Jako určité „štěstí v neštěstí“ se může jevit, že Česko nebylo samo, pokud jde o nelichotivou pozornost. Souběžně s námi totiž v Německu řešili i několik stovek potvrzených případů jihoafrické koronavirové mutace v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)