Od sovětského vlivu máme šanci se osvobodit teprve teď (2021)

Lída Rakušanová. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 4. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rakušanová, Lída: Lída Rakušanová: Od sovětského vlivu máme šanci se osvobodit teprve teď. In web ČRo Plus, 23. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Není se co divit, že ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu před ruským federálním shromážděním nepřímo přirovnal Českou republiku, členskou zemi Severoatlantického obranného společenství a Evropské unie, k malému psíkovi, štěkajícímu na mocného tygra Šer Chána z Kiplingovy Knihy džunglí.

O aroganci a přezíravost Kremlu vůči sobě si Česko soustavně koledovalo už od začátku 21. století, kdy v Moskvě usedl na trůn někdejší major KGB Putin a na pražském Hradě vystřídal Václava Havla Václav Klaus.

A zatímco Putin pomalu, ale jistě obracel kormidlo od směřování k demokratickému Rusku zpět do kalných sovětských vod, zneužíval Václav Klaus zcela bezostyšně zdejší historicky podmíněnou zatrpklost vůči sousednímu Německu i nikdy nepřiznaný komplex z poválečného vyhnání sudetských Němců k upevnění své popularity. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)